HAZU Izložba “Portreti u Strossmayerovoj galeriji”

Marko Prpic/PIXSELL

Izložbom “Portreti u Strossmayerovoj galeriji”, koja se otvara u utorak, 18. prosinca u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), predstavit će se četrdeset djela iz zbirnoga fonda Strossmayerove galerije starih majstora, nastalih od 15. do 20. stoljeća.

Portretni žanr se na izložbi predstavlja u svoj raznolikosti pristupa unutar istovjetne tematike, s rijetko izlaganim slikama te ponekom portretnom skulpturom, koje potječu iz različitih europskih slikarskih škola Italije, Francuske, južne i sjeverne Nizozemske, Njemačke i Austrije te hrvatske moderne.

“Usprkos osnovnoj intenciji portretnoga slikarstva, a to je učiniti besmrtnima predstavljene osobe, većini portretiranih na slikama u Strossmayerovoj galeriji s vremenom se zagubio identitet, no istraživanjima natpisa i heraldičkih insignija, komparativnom analizom i utvrđivanjem izvornika, odnosno inačica te istraživanjem provenijencije portreta, pojedini portretirani su identificirani, a slikama je potvrđena ili ispravljena atribucija i datacija”, ističe se u najavi izložbe.

Izloženi portreti donose galeriju vladara, crkvenih velikodostojnika, plemkinja, umjetnika, trgovaca, uglednih građana i donatora Strossmayerove galerije.

“Iako portret u određenoj mjeri uistinu predstavlja rezultat dogovora umjetnika s modelom, ne smije se zanemariti da su portreti u pravilu komponirani u skladu s estetskom tradicijom, ukusom, konvencijama i modom određenoga razdoblja i prostora, što odražavaju i odabrani portreti iz fundusa Strossmayerove galerije”, dodaje se.

Izložba u HAZU je rezultat kontinuiranog i sustavnog stručnog i znanstvenoistraživačkog rada autorskog tima na obradi djela iz bogatoga zbirnoga fonda Strossmayerove galerije starih majstora, a nastavlja se na recentna predstavljanja pojedinih tematskih cjelina iz njezina fundusa koji su u stalnom postavu fragmentirano predstavljeni.

Izložba ostaje otvorena do 24. veljače.

Komentiraj