HAVC opovrgava Hasanbegovićevu izjavu o ‘maćehinskom’ odnosu prema VFF-u

Marko Mrkonjic/PIXSELL

Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) opovrgnuo je tvrdnje tehničkog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića s otvorenja Vukovar film festivala da se HAVC “maćehinski” odnosi prema tom festivalu.

“Potporu u iznosu od 40 tisuća dolara jednoj hrvatskoj filmskoj manifestaciji nazvati ‘maćehinskom’ ima vrlo malo smisla, a niti u Erdoganovoj Turskoj, Emiratima ili Iranu ne bi zvučalo smislenije, bez obzira na drugačije standarde”, priopćeno je iz HAVC-a.

Podsjeća se kako HAVC, putem javnog natječaja, uz vukovarski podupire još 58 filmskih festivala, od kojih 53 manjim iznosom, odnosno znatno manjim potporama no što je osigurano organizatoru festivala, distribucijskoj tvrtki Discovery Film Igora Rakonića.

“S obzirom na visoku funkciju dr. sc. Hasanbegovića u tehničkoj Vladi RH, ovu izjavu prenijeli su brojni mediji, iako je bjelodano netočna”, ističe se u priopćenju.

Hrvatsko audiovizualno vijeće više je puta odbilo razmatrati pisane pritužbe na financiranje festivala Discoveryja, navodi se, “sve odreda pisane iz posve suprotnog očišta, redom s namjerom da se u cjelini ospori javno financiranje spomenutog trgovca specijaliziranog za komercijalnu distribuciju kinematografskih naslova”.

“Bez potrebe da otvaramo tu problematiku, podsjećamo kako su umjetnički savjetnici i Hrvatsko audiovizualno vijeće, bez obzira na otvorena pitanja oko ovog hibridnog poslovnog projekta, uvijek do sada pronašli način da festival podrže, financijski i na svaki drugi način”, dodaje se.

HAVC izražava nadu da će Hasanbegović “pokazani interes za resor za koji je zadužen u tehničkoj vladi, ubuduće izražavati s više obzira prema činjenicama i uz minimalno poštovanje prema hrvatskim javnim ustanovama i vezanim procedurama”.

Komentiraj