Hrvatsko audiovizualno vijeće (HAVC) objavilo je rezultate Javnog poziva za poticanje razvoja scenarija i razvoja projekta dugometražnih igranih filmova – za devet projekata u ukupnom iznosu 470 tisuća kuna s travanjskog natječajnog roka iz travnja, te za njih devet iz srpanjskog roka, u iznosu 430 tisuća kuna.

Na prvi rok za razvoj projekata dugometražnih igranih filmova prijavilo se devet projekata, od kojih su dva predložena za financiranje – “Mali Tesla i kradljivci ideja” scenarista Vanje Obada i Petra Oreškovića (redatelj), u produkciji Jaako dobre produkcije, priča o malom Nikoli Tesli koji mašta o tome da stvori Zraku sreće (140 tisuća kuna) i “Životinje” scenarista i redatelja Nebojše Sljepčevića, u produkciji Umjetničke organizacije Paradoks, psihološka drama o mladom bračnom paru (120 tisuća).

Za razvoj scenarija s po 30 tisuća kuna predloženo je sufinanciranje sedam od 69 prijavljenih projekata – “Bobo” Tina Žanića o ilegalnom građevinskom radniku u Londonu koji preko noći ostaje bez posla, “Čovjek kojem Bog nije dao suze”, kompilacija četiriju romana Midhata Ajanovića koje kao koscenarist i redatelj potpisuje Damir Čučić, “Najgori ljudi na svijetu” Nikoline Bogdanović, drama o njemačkom bračnom paru na odmoru u Hrvatskoj, “Putnici” Čejen Černić, još jedan film za djecu autorice koja je ove godine uspješno debitirala filmom “Uzbuna na Zelenom Vrhu”.

Tu su još “Rent a tata” Alda Tardozzija, najavljen kao “komedija za djecu i odrasle”, “Tajnice ili Kako odabrati telefaks uređaj” Silve Ćapin, od kojega se očekuje kino potencijal i “Uljez” Zorana Lazića, koji je, prema riječima samog autora, “spoj psihološke drame o rasapu ličnosti i home-invasion trilera”.

Među 31 prijavljenim scenarijem s drugog roka za sufinanciranje predloženo je također njih sedam, s iznosom po 30 tisuća kuna.

“Bumbarov let” Ivana Turkovića-Krnjaka i Marka Hrenovića adaptacija je dječje knjige “Tajanstveni svjetionik” Maje Gluščević, “Let na sjever (Heron Flies North)” Zvonimira Munivrane drama o odnosu dviju žena, a “Luka” Gjermunda, Gisvolda svojevrsni ‘prequel’ filma “Goran” Nevija Marasovića, koji bi režirao i taj film.

Tu je i “Murina” Antonete Alamat Kusijanović, što bi trebao biti redateljičin prvijenac nakon uspjeha s kratkim filmom “U plavetnilo” i s istom protagonisticom iz tog filma, “Sam u koloni” Davora Šišmanovića, filmska adaptacija zbirke pripovijedaka glazbeika Kreše Blaževića o prvim demokratskim izborima i početku rata u slavonskoj provinciji, “Svadba” Igora Šeregija, opisan kao “pučka komedija i potencijalni regionalni kino hit” te “Švabo” Vedrana Kukavice i Darija Pleića, film o mladom Nijemcu koji u Dalmatinskoj Zagori traži svoje korijene.

Od šest razmatranih projekata na tom su roku sredstva za razvoj predložena “Sedmom nebu” scenaristice i redateljice Jasne Nanut u produkciji kuće Petnaesta umjetnost (odobreno je 120 tisuća kuna), koji je u obrazloženju opisan kao “duhovita i zanimljiva urbana priča o bračnim problemima i i moralnim dilemama koje donosi kriza srednjih godina” i “Krivom izlazu” scenaristice i redateljice Vanje (Sviličić) Juranić (sto tisuća kuna) te produkciji Maxima Filma koji, inspiriran slučajem Ane Magaš, problematizira status žene u hrvatskom društvu.

Odluku o raspodjeli sredstava Vijeće je donijelo na svojoj 90. sjednici, održanoj u utorak, a prema prijedlozima Umjetničkog vijeća.

U Hrvatskom audiovizualnom vijeću bili su Ivana Vukinovac Gelo, Lado Skorin, Branko Schmidt, Zrinko Ogresta, Branko Matutinović, Nikola Francetić, Silvestar Kolbas, Dinko Majcen i Matko Burić, a u Umjetničkom vijeću Suzana Pandek , Mirna Belina, Jelena Paljan, Jaka Primorac, Sanja Kovačević, Pavao Marinković, Boško Picula i Miroslav Sikavica.

Komentiraj