Saša Zinaja

HAUSER ‘Trpio sam bullying, ali čelo me izvuklo od trauma’

Glazbenik koji je s Lukom Šulićem kao 2cellos postao popularan priprema veliki solistički koncert u rodnoj Puli. Stjepan Hauser prisjetio se djetinjstva, kad se još kao dječak zaljubio u zvuk čela na radiju, te progovorio o traumama vršnjačkog nasilja koje su ga pratile kroz odrastanje

Priča o dvojcu hrvatskih violončelista 2Cellos baš kao da je iz filmova. Sve je počelo snimkom instrumentalne verzije pjesme „Smooth Criminal“ koju su 2Cellos – Stjepan Hauser i Luka Šulić – stavili na YouTube u siječnju 2011. godine. Snimka je u prva dva tjedna imala više od tri milijuna pregleda i postala hit, do te mjere da su ih kontaktirali iz diskografske kuće Sony Masterworks, za koju su samo četiri mjeseca kasnije snimili prvi album. U ljeto iste godine već su svirali na turneji engleske pjevačke zvijezde Eltona Johna na njegov osobni zahtjev, nakon što je vidio njihovu snimku i predložio im suradnju. Dosad su 2Cellos nastupili više od stotinu puta na koncertima Eltona Johna širom svijeta, ali i u brojnim televizijskim emisijama, na stadionima, u najvećim svjetskim dvoranama. Luka Šulić i Stjepan Hauser upoznali su se u adolescentskim danima i zajedno pohađali Muzičku akademiju u Zagrebu. Šulić je kasnije otišao na londonsku Kraljevsku glazbenu akademiju, a Hauser na Kraljevsko sveučilište u Manchesteru.

Stjepan Hauser, 32-godišnji Puljanin, u čelo se zaljubio čuvši zvuk tog instrumenta na radiju kad je još bio premalen da bi ga počeo svirati. Ta ljubav traje i danas, a Hauser 24. kolovoza priprema solistički koncert u rodnoj Puli. U Areni će svirati samo klasičnu glazbu, uz Zagrebačku filharmoniju pod ravnanjem dirigenta Ive Lipanovića te s gostima – megazvijezdama klasične glazbe – pijanisticom Lolom Astanovom, gitaristom Petritom Çekuom, violinisticom Caroline Campbell i Ksenijom Sidorovom na harmonici.

NACIONAL: Nastupate u pulskoj Areni, s nekoliko kolega klasičnih glazbenika i uz pratnju Zagrebačke filharmonije. Kako je došlo do toga koncerta?

Došao je i taj dan – samostalni koncert u pulskoj Areni! To je za mene zbilja nešto čudesno. Kao prvo, rođen sam u Puli, a kad odrastaš u Puli onda stalno gledaš sve te velikane kako nastupaju u Areni, prolaziš svakodnevno pored nje, to mi je uvijek bio pojam, nešto posebno. Činjenica da sam kao glazbenik sada dospio u kategoriju onih koji nastupaju u Puli, i to svirajući klasičnu glazbu, za mene je naprosto nevjerojatna…

Pročitajte više u novom broju Nacionala…

Komentiraj