Hasanović: “Europi treba internacionalizacija europskih muslimanskih zajednica”

Najveću štetu od terorizma trpe islam i muslimani, a Europi treba internacionalizacija europskih muslimanskih zajednica, izjavio je muftija Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj Aziz ef. Hasanović, koji je u intervjuu za N1 televiziju komentirao posljednje terorističke napade u Parizu i Beču.

“Ti otpadnici, govorim ciljano otpadnici, koji zloupotrebljavaju islam iz njegovog nerazumijevanja ili ciljanog uništavanja islama, zaista nemaju mjesta u okvirima islamske zajednice. Niti jedan od tih počinitelja ne dolazi iz službenih islamskih zajednica, nego iz određenih parazajednica koje su plod manipulacija različitih centara, koje možemo naći i na Istoku i na Zapadu”, kazao je Hasanović.

“Ono što je neophodno Europi je internacionalizacija muslimanskih zajednica u Europi, što ne postoji. U Njemačkoj vi imate 2600 zavičajnih klubova koji tumače vjeru, imate 2000 imama koji ne znaju njemački jezik. Možete zamisliti kako će on integrirati, kako će podučiti dijete ako ne zna njemački jezik. To je problem. A to mora rješavati Njemačka. Ja sam tri dana bio gost njihove vlade, govorio o ovome. Vi dok nemate ljude koji razumiju njemački jezik i njemačku kulturu, sve ono što je vezano uz visoke standarde Njemačke, ne možete očekivati bolje stanje. Mislim da se to pomalo kreće, ali ovdje se nema vremena čekati još sto godina nekakav proces. Ovdje se mora raditi nešto žurno i kvalitetno”, apelirao je Hasanović.

“U više navrata rekao sam da svekolika pozornica muslimanskih i nemuslimanskih vjerskih autoriteta govori da terorizam nema naciju, nema vjeru, nema ništa osim počinitelja. To što je netko musliman ili nemusliman, a počinito je terorizam, treba okvalificirati isključivo po toj osnovi, kao terorizam”, kazao je Hasanović.

Komentirao je dalje spajanje izraza “islam” i “terorizam” u raznim kontekstima: “Islamski terorizam ili islamistički centar ili čak islamofašizam, to je stvaro nespojivo s islamom koji u svom korijenu ima ljubav, razumijevanje.”

Tijekom intervjua nekoliko puta je pozvao na odgovornost pri korištenju određene terminologije, u prvom redu u javnosti, te je naveo jedan primjer koji poziva na oprez:

“2015. godine slušao sam u Parizu kad se nakon napada na Charlie Hebdo, jedna novinarka iz Zagreba rekla je: ‘Javljam se ispred islamističkog centra u Parizu da vidimo što se dogodilo.’ Poznajem te ljude u tom centru, oni su ni krivi ni dužni izloženi medijskim napadima bez ikakvog razloga. Zašto bih ja, koji živim u Zagrebu ili u Parizu, zato što je netko počinio nešto, bio na meti nekakvih vandala?”

Puno je puta raznim kanalima, rekao je, osudio ekstremizam, posebno terorističke napade. “Mi objašnjavamo djeci da je islam vjera mira, da je islam vjera razuma, da je islam vjera središnjeg puta, kao što jest. Ti citati koje navodite, oni se vade iz konteksta kur’anskog kazivanja i onda se zloupotrebljavajju. Tako da oni koji žele da nađu neka svoja opravdanja, da blate i pljuju po islamu, onda se hvataju uzimajući određene citate iz Kur’ana izvan konteksta objavljivanja i oficijelnog tumačenja koje danas imamo”, rekao je.

Hasanović je kazao da muslimanska zajednica u Hrvatskoj “funkcionira savršeno”. “U EU samo četiri zemlje službeno priznaju islam; Austrija, Hrvatska, Španjolska i Belgija. Ostale zemlje nemaju regulirano pitanje islama. Oni su ljude pustili da rade što hoće. Organiziraju se kroz zavičajne klubove, kroz udruge, onda oni tumače islam. To nije rješenje. To nije pravilna integracija. To nije ono što treba raditi uljuđeno društvo.”

“Ovo je civilizacijska sramota što se događa u jednoj uljuđenoj Europi koja nije regulirala stvari na određeni način”, dodao je i zatim odgovorio na pitanje može li se model male Hrvatske primijeniti na puno veće zemlje s puno većim problemima:

“O tome sam govorio u 18 zemalja u EU, ponukan ovim čestim narativom da je Republika Hrvatska model. Ono što mi imamo je kvalitetno zakonsko rješenje ugovorom između Vlade i Mešihata Islamske zajednice o posebnim odnosima. Ne mora značiti da je svaki članak tog ugovora primjenjv za svaku zemlju, ali je dobra platforma za graditi model za svaku zemlju posebno. Imamo i mi veliku zajednicu, raznoliku zajednicu: Bošnjake, Albance, Hrvate, Arape, Turke, Rome. Ali su oni svi pod jednom kapom. Ono što je neophodno Europi je internacionalizacija muslimanskih zajednica u Europi, što ne postoji. U Njemačkoj vi imate 2600 zavičajnih klubova koji tumače vjeru, imate 2000 imama koji ne znaju njemački jezik. Možete zamisliti kako će on integrirati, kako će podučiti dijete ako ne zna njemački jezik. To je problem. A to mora rješavati Njemačka. Ja sam tri dana bio gost njihove vlade, govorio o ovome. Vi dok nemate ljude koji razumiju njemački jezik i njemačku kulturu, sve ono što je vezano uz visoke standarde Njemačke, ne možete očekivati bolje stanje. Mislim da se to pomalo kreće, ali ovdje se nema vremena čekati još sto godina nekakav proces. Ovdje se mora raditi nešto žurno i kvalitetno”, apelirao je Hasanović.

Komentiraj