Slavko Midzor/PIXSELL

HASANBEGOVIĆ U JASENOVCU Svakom pametnom je jasno da Hrvatska nije nikakav sljednik NDH, ali ni Jugoslavije

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović danas je obišao Spomen područje Jasenovac uoči komemoracije za žrtve logora koja će tamo održati u petak, 22. travnja. Hasanbegović je u razgovoru za N1 televiziju rekao kako mu je žao što je došlo do odvojenih komemoracija. Podsjetimo, prošli se tjedan u Jasenovcu održala komemoracija u organizaciji Koordinacije židovskih općina.

Ministar je nabrojao tri primjedbe koje su iznijele ‘određene udruge’.

“Prva su stanoviti ekscesi u društvu od kojih se Vlada jasno ogradila i iza kojih nije nikada stajala. Oni nažalost postoje i u razvijenim EU zemljama i Hrvatska tu nije iznimka.

Druga točka je pitanje postava muzejskog Spomen područja Jasenovac. On postoji od 2006. godine i dobio je brojna međunarodna priznanja. Ministarstvo kulture je i za vrijeme ministrice Zlatar-Violić otklanjalo mogućnost promjene postava posebice na način da iza toge stoje politički pritisci. I tada je ocijenjen postav kao vrlo dobar i kao važna referentna točka iz prespektive muzejske struke. Svaki se postav mora protekom vremena mijenjati, ali o tome ne može odlučivati niti ministar ni lingvisiti ni liječnici nego struka i povjesničari.

Treća točka je neimenovanje savjeta Spomen područja Jasenovac. Taj Savjet ne postoji već 2,5 godine i nitko zbog toga nije bojkotirao službenu komemoraciju. U ministarstvu kulture sam zatekao još iz vremena ministra Šipuša proceduru o mogućoj promjeni zakona kako bi se na bolji način utvrdila procedura imenovanja tih članova Savjeta”, rekao je Hasanbegović okupljenim novinarima.

Kazao je da na službenu komemoraciju poziva i one koji su već održali komemoraciju u Jasenovcu. “Ja osobno pozivam sve pozvane da dođu u petak i to je najbolji način da civilizirano u miru svim nevinim žrtvama jasenovačkog logora odamo počast”, rekao je Hasanbegović.

Dodaje da ne zna motive zbog kojih su neke udruge bojkoritale službenu komemotaciju. “Neki su nezadovoljni rasporedom političkih snaga i time da su u oporbi, a neki imaju svoje posebne motive, ali ja o tome ne znam ništa. Navedena su tri konkretna razloga koja sam već objasnio”, ističe.

Naglašava kako moderna Hrvatska ni na koji način nije sljedbenik bilo kojeg zločinačkog režima. “Svakom pametnom je jasno da nije ni pravni ni nikakav sljednik NDH, ali ne mora baštiniti ni jugoslavensko totalitarno nasljeđe. Moderna Hrvatska je nastala 1990. Stvorena je i obranjena u Domovinskom ratu i to su jedini stvarni temelji moderne slobodne Hrvatske”, rekao je Hasanbegović.

Komentiraj