HASANBEGOVIĆ “Snažno podupirem inicijativu za otvaranje Državnog arhiva”

Patrik Macek/PIXSELL

Bivši ministar kulture i saborski zastupnik HDZ-a Zlatko Hasanbegović u nedjelju je, gostujući na N1 televiziji, komentirao Mostovu najavu otvaranja Državnog arhiva koji bi omogućio svima svima uvid u “komunističke dosjee”.

“Rekao bih da snažno podupirem ovaj prijedlog jer se nadovezuje i na moju inicijativu kada sam bio nadležni ministar. Ključna točka inicijative je bezuvjetno otvaranje svih arhiva državnopartijskog gradiva nastalog do konstituiranja moderne Hrvatske”, rekao je Hasanbegović.

“Gradivo je dostupno do 1987., ali isključivo ono koje nije klasificirano kao tajno ili vrlo tajno, a to je zapravo ključno gradivo”, dodao je naglašavajući kako je za otvaranje i tog gradiva iz ključnih državnopolitičkih razloga. “Dolazimo do apsurdne situacije da današnja hrvatska država bi trebale nastupiti kao pravni sljednici JNA i deklasificirati gradiva koja povjesničari trenutno ne mogu vidjeti. To je apsurdno”, poručuje.

“Otvaranje gradiva nije samo za povjesničare, nije samo historiografsko pitanje. Ono će donijeti i mora donijeti do određenih društvenih posljedica. Možemo ih nazivati ovako ili onako, ali riječ lustracija ne smije biti prognana iz hrvatskog javnog života. Ne treba biti predmet politikanstva i stranačkih podjela”, kaže Hasanbegović dodajući kako nitko ne može biti izuzet od istine.

Komentiraj