HASANBEGOVIĆ ‘Plenković barata teorijama zavjere, mi smo njega doveli na vlast’

Screenshot/N1

Zlatko Hasanbegović za N1 televiziju komentirao je izjave premijera Andreja Plenkovića koji ga je prozvao da ima vremena za razgovore s medijima, ali ne i za Sabor.

Hasanbegović je u svojem stilu prokomentirao kako su ga premijerove izjave zabavljale te da ne zna što je pozadina Plenkovićeve političke nervoze, ali pretpostavlja da je razlog nesigurnost.

“S druge strane nije bitan strah, mislim da iz gospodina Plenkovića progovara podsvijest. Bez obzira koju on sliku ima o sebi, kad se pogleda u zrcalo, uključajući i medijsko zrcalo, njemu je potpuno jasno da se nalazi u ulozi svojevrsnog političkog uzurpatora, osobe koja vodi politiku sasvim suprotnu od platforme s kojom je izašao na izbore i očekivanja ljudi. To pokazuje da je u hrvatskoj politici došlo do svojevrsne travestije. Birači koji su doveli njegovu stranku u poziciju moći sada su nezadovoljni, a oni birači koji su glasali za potpuno drugu političku platformu, ne samo birači, već i medijski, politički, parapolitički i interesni krugovi u njemu vide svoga autentičnoga predstavnika. Zapravo osobu koja treba biti brana dolasku ili utjecaju one političke volje koja je izabrala gospodina Plenkovića. To je razlog i raspada oporbe. Unatoč unutarnjim problemima u SDP-u i uopće krize smisla postojanja te stranke, Plenković je doveo do toga da ta stranka nija potrebna. Interese krugova koji su nekada stajali iza SDP-a sada realizira gospodin Plenković”, smatra Hasanbegović koji tvrdi da je u Saboru sjedi da pojača premijerovu paranoju.

“Očito barata s teorijama urote. Usprkos briselskoj pozlati iz njega progovara mladi Andrej Plenković iz vremena maturalnog rada, kada se u godini pada Berlinskog zida nadahnjivao mišlju i djelom Karla Marxa i Edvarda Kardelja. Mene i gospođu Esih nije stvorio gospodin Plenković, već je preko nas i naših glasova on upravo došao u ovu poziciju moći u kojoj se sada nalazi. Ako već govori o greškama taj osjećaj je obostran. I ja imam osjećaj da sam počinio grešku kada sam u jednom trenutku pridonio njegovom dolasku na vlast. Zaboravio je notornu činjenicu, mi nismo odmetnuti elementi njegove stranke. Da smo željeli biti podanici njega, njegovih tajnica i stranačkih paževa ostali bismo u HDZ-u i pridružili se salonskim urotnicima koji čekaju trenutak njegova obaranja po istom obrascu kao što su dolazili i odlazili ostali predsjednici HDZ-a. Nema urote. Ako ima probleme u nadzoru i vođenju svoje stranke, to nisu naši problemi. Nema potrebe za mistifikaciju i navođenje nekakvih krugova koji žele srušiti njegovu većinu. Mi smo oporbeni klub, želimo srušiti tu većinu, ali ne putem državnog udara, već redovitim demokratsim putem na idućim izborima”, poručio je nezavisni zastupnik koji, kako kaže, čeka trenutak da Plenković prekine farsu i raspiše izbore.
“Prijetnju izborima Plenković je od samoga početka, otkad je sklopljena ova pseudosaborska većina, koristio kao batinu kojom je disciplinirao nezadovoljnike u svojem klubu. On je kao činovnik bez državničkog nadahnuća propustio ključni trenutak za raspisivanje izbora. Tada sam još bio u Predsjedništvu HDZ-a i među rijetkima sam bio za stajalište da je nakon razlaza s Mostom jedini ispravan put raspisati nove izbore. Riječ je o potpuno istom konceptu preslagivanja s istim akterima kao u vrijeme Vlade gospodina Oreškovića, jedina je razlika da tada gospodin Karamarko to nije uspio, a gospodin Plenković je uspio”, izjavio je Hasanbegović koji tvrdi kako nema nikakve šanse da sudjeluje u eventualnim preslagivanjima, no smatra da je ova saborska većina ipak stabilna.

“Hoće li ova većina izdržati? Hoće. Ona je čvrsta kao kamen jer je trgovačka i interesna. Plenković je najveći dobitnik ovog rasapa cijelog političkostranačkog sustava, ali ta njegova pobjeda je Pirova pobjeda. Sa stajališta interesa hrvatske države i politike koja se treba voditi to je njegov poraz. On je vođa tehničke Vlade koja će opstati dok on ne odluči raspisati izbore”, tvrdi.

Za Milorada Pupovca Hasanbegovića kaže kako ima “tugaljiv pristup”.

“No, to je prazna puška. Mi smo već 15 godina taoci nametanja potrebe da komentiramo što je rekao gospodin Pupovac. Jedino pravo pitanje nije gospodin Pupovac, nego hrvatske Vlade, u pravilu, HDZ-ove koje su prihvatile igrati političku ulogu korisnog idiota gospodina Pupovca, izuzev vlade Tihomira Oreškovića. Gospodin Pupovac i zbog naravi svoje politike kao niti bilo koji manjinski zastupnik ne može i ne treba biti dio parlamentarne većine, uloga manjinskoga zastupnika je drugačija. Problem gospodina Pupovca u hrvatskoj politici je što je on vrsta jednog političkog hermafrodita i homoduplexa. On mora donijeti odluku želi li biti srpski politički vođa ili vođa i ideolog hrvatske neojugoslavenske pseudoljevice. Ja sam već više puta kolegama iz SDP-a sugerirao da je on idealno rješenje, po svojim političkim vrlinama i intelektualnim sposobntima najbolji ujedinitelj svih SDP-ovih frakcija”, zaključio je Hasanbegović.

Komentiraj