Screenshot/HRT

Hasanbegović objavu slika nazvao smećem, Jelinić mu najavio tužbu

U sinoćnjoj emisiji Otvoreno HRT-a raspravljalo se o lažnim fotografijama potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, koje ju u novom broju objavio Nacional.

EKSKLUZIVNO KURVA I KOKAIN u vrhunskoj montaži za kompromitaciju Tomislava Tolušića

U emisiji su gostovali ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović, saborski zastupnik Živog zida Branimir Bunjac te glavni urednik Nacionala Berislav Jelinić.

Glavni urednik Nacionala rekao je da su fotografije nuđene i drugim medijima, ali, kaže, njih to nije zanimalo. “Izvoru sam rekao da je to priča kako god se okrene i da moram provjeriti o čemu se tu radi. Znam tko je to donio, ali moram čuvati novinarski izvor pod svaku cijenu. Bilo je dosta onih kojima je bilo žao što fotografije nisu autentične. Tomislav Tolušić radi svoj posao tako da izaziva dosta bure, to je čovjek kojega kritiziraju s raznih strana”, rekao je Jelinić.

Ministrica kulture rekla je kako se ovdje govori o falsifikatu koji je trebao teško inkriminirati potpredsjednika hrvatske Vlade. “Da se to dogodilo, to bi ulazilo u školsku definiciju kako danas definiramo dezinformacije, poglavito ako iza toga nije samo osoban interes, već udarac na instituciju potpredsjednika vlade”, kazala je Obuljen Koržinek.

“Imamo jedan politički tjednik koji nastupa s elementima subverzije, manipulacije, različitim obavještajnim i paraobavještajnim podacima i sada imamo slučaj da je do gospodina Jelinića došao materijal, za koji tvrdi da je uoči samog objavljivanja egzaktno ustanovio da je falsificiran. Ako je to tako, zašto ste to objavili? Koja je svrha objavljivanja nečega što je lažno. Pa boriti se protiv lažnih vijesti se može jedino njihovim neobjavljivanjem”, rekao je, pak, Hasanbegović.

Jelinić mu je odgovorio da je vijest objavio jer za nju postoji nedvojben javni interes. “Ne želim polemizirati s vama, vaši zaključci su na razini vaše aktualne političke relevantnosti u Hrvatskoj”, poručio je Jelinić Hasanbegoviću.

Bunjac je rekao da je smiješno da nas Vlada koja svakodnevno proizvodi lažne vijesti  vodi u borbu protiv lažnih vijesti. “Prvo bi premijer trebao “zalijepiti flaster na usta” svojim ministrima jer svaki dan proizvode lažne vijesti. Imate obećanja oko INA-e, F-16 ili najavu ministra Butkovića da će se ukinuti mostarina na Krku do Nove godine, a to se ništa nije dogodilo. Ovo je unutarstranački obračun u HDZ-u. To je kontinuitet nastavka jednih te istih metoda”, kaže Bunjac.

Dodao je da je jedan od Tolušićevih vozača uhapšen u “aferi SMS”, koja je vezana uz takozvanu elitnu prostituciju. Ovo je samo nastavak i da treba raščistiti. “Je li se gospodin Tolušić našao slučajno u aferi Varga – Curić? To treba raščistiti”, kaže.

Hasanbegović tvrdi da je ovo sve poslužilo za stvaranje ozračja kako bi se prihvatio novi zakon o suzbijanju lažnih vijesti, a zapravo uvela cenzura. Prema njegovom viđenju, sve dolazi iz Bruxellesa. Objavu Nacionala je nazvao medijskim smećem.

Na kraju emisije Jelinić je rekao će se s Hasanbegovićem vidjeti na sudu. “Ova snimka bit će sjajan dokaz na ono što će uslijediti na sudu u vezi nas dvoje”, zaključio je glavni urednik Nacionala.

Komentiraj