Harvey Milk – legenda koja živi

Dana 27. studenog 1978. godine ubijen je Harvey Milk, legenda američkog gay pokreta. Njegovo ubojstvo nije bilo skroz neočekivano, uzimajući u obzir nasilje i homofobiju koji su karakterizirali tadašnju američku politiku prema seksualnim manjinama.

Ubojica je bivši policajac Dan White, porota na suđenju je bila sastavljena uglavnom od lokalnih katolika, a ljudima iz gay populacije bilo je zabranjeno ući u porotu. White nije osuđen za ubojstvo s predumišljajem, kao što se očekivalo, već za lakše kazneno djelo ubojstva bez predumišljaja. Branitelj je iznio obranu u kojoj je naveo da se tuženi ne može smatrati odgovornim za svoje postupke zbog velike količine junk fooda koju je pojeo tog dana, a koje su sadržale velike količine šećera. White je dobio kaznu manju od osam godina zatvora, što je dovelo do uličnih prosvjeda, koji su postali poznati kao White Night Riots.  Dan White je pušten nakon pet godina iz zatvora te se ubio nakon dvije godine.

Harvey Milku je posthumno 2009. dodijeljena Predsjednička medalja slobode, a časopis Time ga je svrstao među 100 najmarkantnijih ličnosti 20. stoljeća. Kažu da njegov duh i dalje lebdi nad četvrti Castro, središtem homoseksualne zajednice San Francisca.

Godine 2008. u režiji Gus Van Santa je na filmu Harveya Milka ovjekovječio glumac Sean Penn.

Komentiraj