Harry Ferguson, britanski pionir pogona 4×4, otac suvremenog traktora, umro 25. listopada 1960.

Harry Ferguson je konstruirao prvi britanski zrakoplov, obogatio se konceptom suvremenog traktora…

… a potom posvetio razvoju integralnog pogona (4×4) za cestovna vozila. Henry George ‘Harry’ Ferguson, Britanac rođen 4. studenoga 1884. u sjevernoirskom okrugu County Down, jedna je od najzanimljivijih figura u povijesti automobila i auto-moto sporta.

Njegova su istraživanja bila ključna u prilagodbi integralnog pogona 4×4 za korištenje na cesti. Po istom je konceptu 1961. konstruirao bolid Ferguson P99, kojim osvaja jednu neprvenstvenu utrku.

Njegova je tvrtka napravila nekoliko prototipova cestovnih automobila, a Jensen 1966. ugrađuje njihov sustav u model Jensen FF, stvorivši koncept koji će 14 godina potom proslaviti Audi Quattro.

Henry Ferguson, koji je konstruirao i prvi britanski zrakoplov, u svjetskoj će povijesti najviše ostati upamćen po konceptu suvremenog traktora, na čemu će se i obogatiti i stvoriti bazu za ulaganja u razvoj automobilskih projekata.

Kao što je ‘Penta’ sinonim za izvanbrodski motor, a ‘Bosch pumpa’ za svaku dizelsku visokotlačnu pumpu goriva, tako je i ‘Ferguson’ sinonim za suvremeni traktor.

Harry Ferguson, britanski pionir pogona 4×4, ‘otac suvremenog traktora’, umro je 25. listopada 1960.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]