EPA/SHAWN THEW

Hamnei krivi SAD za nestabilnost za Bliskom istoku

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei u ponedjeljak je proglasio Sjedinjene Države odgovornima za nestabilnost na Bliskom istoku te rekao da je borba Washingtona protiv Islamske države laž, kaže se na njegovoj službenoj internetskoj stranici.

Sjedinjene Države i njezini agenti su “izvor nestabilnosti na Bliskom istoku.. Tko je stvorio Islamsku državu? Amerika… Američka tvrdnja o borbi protiv Islamske države je laž”, rekao je Hamnei na sastanku s visoko pozicioniranim iranskim dužnosnicima.

Iran i SAD prekinuli su diplomatske odnose ubrzo nakon Islamske revolucije u Iranu 1979.

Hamnei je imao nekoliko oštrih izjava prema SAD-u od početka ramazana, a predsjednik Donald Trump govorio je protiv Irana mnogo puta otkad je preuzeo dužnost.

Iranski vođa optužuje SAD i njegovog regionalnog saveznika Saudijsku Arabiju da financiraju sunitske militante, uključivo IS, koji je prvi napad u Iranu izvršio u srijedu u Teheranu pri čemu je poginulo 17 ljudi.

Islamska država u ponedjeljak je čestitala borcima koji su izveli napad u Teheranu, ali je zaprijetila i novim napadima.

U audio poruci koja je navodno došla od glasnogovornika IS-a a objavljena je na kanalu Islamske države na kodiranoj aplikaciji Telegram, on poziva pristaše da izvode napade u SAD-u, Europi, Rusiji, Australiji, Iraku, Siriji, Iranu i na Filipinima tijekom ramazana koji je počeo krajem svibnja.

Komentiraj