EPA

Hamnei ističe “krepost” muslimanki u odnosu na “golotinju” žena na Zapadu

Iranski vrhovni vođa suprotstavio je u četvrtak “krepost” muslimanki “golotinji” koja po njegovu mišljenju karakterizira žene na Zapadu.

“Ženu na Zapadu karakteriziraju zavođenje muškaraca i golotinja”, rekao je ajatolah Ali Hamnei u govoru u povodu Dana žena, po izvacima objavljenima na njegovim profilima na Twitteru i Telegramu.

S druge srane, dodao je, “muslimanka je ona koja se diči vjerom i krepošću. Ona je odgovorna za ono što je najvažnije: odgoj ljudskih bića”.

“Ona je utjecajna u društvu, ona vodi kućanstvo i izvor je vedrine za muškarca”, dodao je.

Iran ne obilježava UN-ov Međunarodni dan žena 8. ožujka nego ima vlastiti Dan žena kojim slavi dan rođenja Fatime, Muhamedove kćeri, koji se ove godine obilježava 9. ožujka.

“Kroz povijest uvijek je postojala tendencija devijaciji”, smatra Hamnei, koji u “ženi Zapada” vidi “simbol potrošačkog društva” i “predmet spolnog uzbuđenja za muškarce”, moderno utjelovljenje te “devijantne tendencije”.

“S islamskim velom, islam je zatvorio put koji bi odvukao ženu prema toj devijaciji”, rekao je, dodajući da je “islamski veo sredstvo zaštite žena a ne njihova ograničavanja”.

Na profilu na Telegramu, Hamnei se osvrnuo i na zapadnu kampanju #MeToo, koja u Iranu nije imala gotovo nikakav odjek.

“Sve što Zapadnjaci govore o ravnopravnosti spolova samo su prazne riječi”, ocijenio je.

Komentiraj