Hammond: London će u pregovorima s EU “ići do kraja”

Fah

Britanija će u svojim nastojanjima da od europskih partnera dobije potporu za svoju “listu želja” suštinskih reformi EU-a “ići do kraja”, izjavio je u nedjelju ministar vanjskih poslova Philip Hammond.

“Za sada još nema sporazuma, tu je radni prijedlog, dosta se stvari događa, tu su pregovori koji će trajati kroz cijeli tjedan i ne sumnjam da ćemo ići do kraja”, izjavio je Hammond za BBC.

U četvrtak i petak će se na tu temu održati summit europskih čelnika u Bruxellesu.

Šef britanske diplomacije smatra da je važno postići napredak u pregovorima kako bi se ostvarili ključni zahtjevi na području konkurentnosti, definiranja odnosa između zemalja EU-a članica eurozone i onih koje to nisu, zaštite nacionalnog suvereniteta i prava na socijalne potpore.

Reuters navodi da su britanski i europski pregovarači okvirno već dogovorili veći dio reformskog paketa, ali osjetljiva politička pitanja, posebice o migraciji, i dalje strše. Premijer David Cameron nada se da će se sa summita europskih čelnika u četvrtak i petak vratiti kući s paketom reformi kojeg može britanskom narodu ponuditi na referendumu o ostanku u EU.

“Naši europski partneri razumiju da moramo postići jasan i čvrst sporazum oko svakog od tih područja ukoliko želimo da Britanci ostanu dio Europske unije”, istaknuo je Hammond.

Komentiraj