EPA/JASON SZENES

“Hamilton” odnio pobjedu u 11 od 16 nominacija za nagradu Tony

Svečanost 70. dodjele američke prestižne kazališne nagrade Tony održana je u nedjelju navečer u newyorkškom kazalištu Beacon gdje je 11 kipića odnio mjuzikl “Hamilton”.

Mjuzikl “Hamilton”, inspiran životom američkog političara i borca za neovisnost od britanske kolonijalne vlasti s kraja 18. i početka 19. stoljeća Alexandera Hamiltona bio je nominiran u 16 kategorija za nagradu Toni, a odnio je pobjedu u 11, među kojima za najbolji mjuzikl, glumca i koreografiju.

“Hamilton” je dobio najviše nominacija otkako je utemeljena ova nagrada 1947. godine.

“The Humans” je dobio nagradu za najbolju predstavu, a “The Color Purple” za najbolju obnovu mjuzikla.

Nagradu za najbolju obnovu drame odnio je “A View From the Bridge”.

Nagrade za najboljeg glumca i glumicu u mjuziklu osvojili su Cynthia Erivo za ulogu u “Color Purpleu” i Leslie Odom Jr.  u “Hamiltonu”.  Najbolja glumica u predstavi ove godine je Jessica Lange, a tu nagradu donijela joj je uloga u predstavi “Long Day’s Journey into Night”. Najboljim glumcem u predstavi proglašen je Frank Langella (“The Father”).

Nagrada Tony dodjeljuje se za postignuća u radu američkog kazališta. Nagrade koje dodjeljuje žiri od 700 članova broadwayskim predstavama smatraju se ekvivalentom Oscara (za film), Emmyja (za televiziju) i Grammyja (za muziku).

Komentiraj