Steffen Kugler/dpa

HAMBURG Otvoren summit, Merkel pozdravlja čelnike G20

Njemačka kancelarka Angela Merkel službeno je u petak izrazila dobrodošlicu čelnicima zemalja G20 na summitu u Hamburgu, dok iza kulisa delegacije pokušavaju premostiti razmimoilaženja i dogovoriti se oko završne deklaracije.

Summit je već poslužio da se istakne duboki ponor koji se otvorio između predsjednika SAD-a Donalda Trumpa i mnogih čelnika G20 oko pitanja trgovine, klimatskih promjena i migracija, s obzirom da Trump u završnu deklaraciju želi uvrstiti svoju ekonomsku nacionalističku agendu.

Petak će također biti dan kada će se u četiri oka prvi puta sastati Trump i ruski predsjednik Vladimir Putin.

Analitičari predviđaju da će sastanak na vrhu G20 ovaj vikend u Hamburgu biti vjerojatno najnapetiji od osnutka foruma 2008.

Razlike kada je posrijedi borba protiv klimatskih promjena, razlike u stajalištima o slobodnom tržištu, prvi susret američkog i ruskog predsjednika u teškom ozračju, napetosti između Amerike i Kine, iskre u odnosima između Njemačke i Turske – rijetko su dosad sporna pitanja bila tako brojna na nekom od međunarodnih sastanaka na ovoj razini.

Nacrt završne izjave, koju je dpa dobio na uvid, pokazuje da će Trump na summitu ostati izoliran po pitanju klimatskih promjena. Promatrače posebno zanima kako će se G20 postaviti prema problemu trgovine, podsjećajući da je na prošlom summitu u Kini istaknuta privrženost promicanju globalne trgovine i odbacivanje protekcionističkih politika.

U petak će se raspravljati o mjerama borbe protiv terorizma gdje se očekuje velika potpora čelnika G20. Upravo će to biti glavni naglasak govora britanske premijerke Therese May.

Komentiraj