Hamas prijeti da će poništiti Trumpovu odluku o Jeruzalemu

EPA/JIM HOLLANDER

Deseci tisuća Palestinaca okupili su se u četvrtak na skupu u Gazi kako bi obilježili 30. obljetnicu utemeljenja Hamasa čiji im je čelnik obećao da će promijeniti odluku američkog predsjednika Donalda Trumpu o priznavanju Jeruzalema za glavni grad Izraela.

Ranije tijekom dana Izrael je zatvorio granicu s Gazom kao odgovor na raketnu paljbu iz te enklave pod upravom palestinske skupine Hamasa.

Do paljbe dolazi svakodnevno otkad je Trump 6. prosinca donio odluku koja ja izazvala bijes muslimanskog i arapskog svijeta i strahove među europskim saveznicima Amerike kao i u Rusiji.

“Poništit ćemo Trumpovu odluku. Nikakva supersila ne može darovati Jeruzalem Izraelu… Naše duše, naša krv, naši sinovi i naši domovi su žrtva za Jeruzalem”, rekao je čelnik Hamasa Ismail Haniyeh na skupu u Gazi.

“Marširamo prema Jeruzalemu, žrtvujući milijune mučenika na tom putu”, naglasio je.

Izraelska vojska objavila je da su zrakoplovi prije zore napali Hamasove trenažne kampove i skladišta oružja. Hamas obično isprazi te objekte kada narastu prekogranične napetosti.

Izrael je također priopćio da će u četvrtak biti zatvoren granični prijelaz Kerem Shalom – glavni prijelaz za robu za Gazu, kao i Erez, prijelaz za pješake. Nije pojasnio koliko dugo će granični prijelazi ostati zatvoreni.

Komentiraj