Halubajski zvončari na otvorenju Europske prijestolnice kulture u Galwayu

Nakon prošlotjednog spektakularnog otvorenja Europske prijestolnice kulture u Rijeci, u subotu, 8. veljače, Europska prijestolnica kulture postaje i drugi grad nositelj te titule u 2020. godini – irski Galway. Inače, titulu Europske prijestolnice kulture svake godine nose dva grada, a ove su to hrvatski i irski grad.

Galway u godinu u kojoj s Rijekom dijeli ovu prestižnu titulu ulazi s temom vatre te manifestaciju otvorenja EPK temelji na drevnim običajima paljenja i slavljenja vatre kao rituala koji tjera zimu i dočekuje novo doba. Ceremonija u Galwayu zamišljena je kao autentično slavlje u čast ljudima i tradiciji Galwaya i Irske, a sve će kulminirati spektaklom paljenja i slavljenja vatre koja će osvijetliti zaljev Galwaya.

Otvorenje EPK u Galwayu počelo je ovotjednom serijom događanja diljem regije kojoj pripada ovaj grad, a sve će kulminirati u subotu navečer spektakularnom ceremonijom u Galwayu u kojoj će sudjelovati i predstavnici Halubajskih zvončara, inače dio hrvatske baštine uvrštene na UNESCO-vu listu. Zvončari će u irskoj prijestolnici kulture predstavljati baštinu prezentiranu i kroz riječki projekt Europske prijestolnice kulture, a s irskim ih konceptom otvorenja EPK povezuje i drevni ritual tjeranja zime jer s njime se tematski vezuju i zvončari, i spomenuti irski ritual paljenja i slavljenja vatre.

Uz zvončare, u irskom Galwayu na otvorenju Europske prijestolnice kulture bit će predstavnici  tvrtke Rijeka 2020 koja u Rijeci provodi projekt EPK, Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke.
Riječ je o svojevrsnom uzvratnom posjetu budući da je irska delegacija prošlog tjedna bila na otvorenju riječkog projekta prijestolnice kulture, no tijesna suradnja Rijeke i Galwaya počela je mnogo prije, još tijekom pripreme kandidature za titulu Europske prijestolnice kulture. Tako je višegodišnja međusobna potpora u pripremi i realizaciji EPK-a u oba grada, i u tom procesu stvoreno prijateljstvo, kulminiralo sudjelovanjem riječkog tima u otvorenju Europske prijestolnice kulture u Galwayu i obratno.

Komentiraj