“Halo, halo! Ovdje Radio Zagreb!” – izgovorila je 1926. godine Božena Begović

Radijski program u Hrvatskoj, kao prvi u ovom dijelu Europe, počeo se emitirati 15. svibnja 1926. godine, iz kuće na Trgu sv. Marka broj 9. Kada je radio stanica započela s emitiranjem, na čitavom području tadašnje države (Kraljevine SHS) bilo je svega 290 pretplatnika.

“Halo, halo! Ovdje Radio Zagreb!” prve su riječi koje je u eter izgovorila spikerica Božena Begović. Program je počeo u 20:30 sati emitiranjem hrvatske himne, koju je na glasoviru odsvirao Krsto Odak, a nakon najave slijedio je govor ravnatelja dr. Ive Sterna. Te su večeri slušatelji mogli čuti službeni bilten, klasičnu glazbu i na kraju 15-minutne novosti. Prva javljanja s mjesta događaja počela su u jesen, a prva izvješća s otvorenog prostora bila su u studenom pri otkrivanju spomenika J. J. Strossmayeru.

Temelje radio postaji postavila je skupina uglednih intelektualaca i poslovnih ljudi, koja je u ožujku 1924. godine osnovala Radio klub Zagreb. Na čelu kluba bio je astronom i fizičar Oton Kučera. Nakon dvogodišnjih napora, članovi Radio kluba uspjeli su pribaviti koncesiju i druge državne dozvole te utemeljiti Radio stanicu Zagreb, koja je prvotno bila u vlasništvu dioničkog društva, a tek je kasnije nacionalizirana.

Komentiraj