EPA/JUSTIN LANE

HALEY “Američki vojnici ne odlaze iz Sirije dok ne ispune ciljeve”

Američka veleposlanica pri UN-u Nikki Haley izjavila je u nedjelju da Sjedinjene Države neće povući svoje vojnike iz Sirije sve dok njihovi ciljevi ne budu ostvareni.

Govoreći za Fox News Sunday, Haley je navela tri cilja Sjedinjenih Država: osigurati da se kemijsko oružje ne koristi ni na koji način koji predstavlja prijetnju za američke interese, poraziti Islamsku državu i pažljivo pratiti što radi Iran.

Naš je cilj “povratak kući američkih vojnika, ali mi nećemo otići dok ne budemo znali da smo postigli te stvari”, kazala je Haley.

Američki predsjednik Donald Trump, koji je u petak zajedno s Francuskom i Britanijom naredio napade projektilima na Siriju, šalje miješane signale o Siriji.

On je rekao da želi povući oko 2000 vojnika iz Sirije, koji se tamo bore protiv Islamske države. Međutim, u subotu je istaknuo da su zapadne saveznice spremne podržati vojni odgovor ako sirijski predsjednik Bashar al-Assad ne prestane koristiti zabranjeno kemijsko oružje.

Upitana o odnosima između SAD-a i Rusije, Haley je izjavila da su “jako zategnuti”, ali da se Sjedinjene Države i dalje nadaju da će biti bolji.

Komentiraj