Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) u petak je na svojim stranicama objavila priopćenje u kojem se navodi kako su prva mjerenja pokazala da su uklonjene smetnje na sjevernom Jadranu.

“Prema informaciji talijanskog Ministarstva gospodarskog razvitka (MISE), talijanski nakladnici su tijekom studenoga proveli postupak isključivanja međunarodno neusklađenih odašiljača, koji su dugi niz godina stvarali smetnje prijmu hrvatskih televizijskih programa duž Jadranske obale. Riječ je o odašiljačima koji su radili na kanalima koje upotrebljavaju hrvatski nakladnici sukladno međunarodnim sporazumima. Gašenje ometajućih odašiljača u Talijanskoj Republici provelo se kroz postupak dobrovoljnog gašenja ili prelaskom programa u druge mreže na kanalima koji ne uzrokuju smetnju hrvatskim televizijskim programima u radu”, navodi se u priopćenju HAKOM-a.

HAKOM je proveo mjerenja na nekoliko lokacija u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji, te je zabilježeno značajno smanjenje ometajućih signala na televizijskim kanalima 22, 27, 28, 29, 34, 35, 39, 45 i 53 iz regije Friuli Venezia Giulia i na televizijskim kanalima 22, 27, 28, 29, 35, 39, 45 i 53 iz regije Veneto.

Najavljuju kako će provesti i daljnja mjerenja u sjevernoj, srednjoj i južnoj Dalmaciji. Za sigurnu i konačnu potvrdu nepostojanja smetnji uzduž jadranske obale potrebno je pričekati ljeto, odnosno bolje uvjete rasprostiranja radijskih valova, ističu.

Podsjetimo, talijanska regulatorna agencija za elektroničke komunikacije je još 2014. izmijenila nacionalni plan digitalne televizije koji se odnosi na područne i mjesne televizijske nakladnike. Temeljem izmjena toga plana iz pojedinih je talijanskih jadranskih područja predviđeno izbacivanje televizijskih kanala talijanskih nakladnika koji su uzrokovali smetnje na hrvatskoj obali Jadrana, ali je postupak provedbe toga plana kasnio.

“To je jedno pitanje na kojemu smo dugo radili zajedno s drugim nadležnim hrvatskim institucijama, a vrlo je aktivno bilo i veleposlanstvo Italije u Zagrebu “, istaknuo je ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier u četvrtak za središnji Dnevnik HRT-a. “Time je riješeno pitanje koje je bilo jako važno za nas i ovo je dokaz razvoja dobrih i prijateljskih odnosa s Italijom”, zaključio je.

Komentiraj