Autoceste A1, A6 Rijeka-Zagreb, državne ceste DC1 između Karlovca i Splita te stara cesta kroz Gorski kotar (DC3) otvorene su za sve skupine vozila, javlja Hrvatski autoklub.

Zbog vjetra, na Jadranskoj magistrali (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle.

Zabrana prometa za teretna motorna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona (zbog blagdana Sveta tri kralja) na važnijim državnim cestama u priobalju bit će u danas, 08. siječnja, od 12 do 23 sata. Zabrana se odnosi na državne ceste: DC8 (Jadranska magistrala), DC9 (Metković-Opuzen), DC21 (Kaštel-Kanfanar), DC66 (Pula-Labin-Opatija), DC23 (Žuta Lokva-Senj), ali na autocestama i na državnoj cesti DC1, zabrana ne vrijedi.

Kolnici su vlažni i skliski u većem dijelu zemlje, a snijeg pada mjestimice u Gorskom kotaru, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Mogući su odroni zemlje i kamenja. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima. Vozačima savjetuju da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te da na put ne kreću bez zimske opreme.

Zbog loših vremenskih uvjeta za sav je promet zatvorena državna cesta DC218 Dobroselo-Mazin-Bruvno.

Zimski su uvjeti, zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu na cestama: u Lici i Zadarskoj županiji: DC25 Korenica-Gospić-Karlobag, DC42 u mjestu Poljanak (g.ž.KA – g.ž.LS), DC52 Špilnik-Korenica, DC218 GP Užljebić-Dobroselo, ŽC5169 Bjelopolje-Donji Lapac, ŽC5199 Šušanj-Štirovača, županijska cesta ŽC5203 Brotnja-Srb-Sučević, sve lokalne i županijske ceste ceste na području Ličko-senjske županije.

Granični prijelazi

Pojačan je promet osobnih vozila na graničnim prijelazima: na ulasku: Slavonski Brod, Stara Gradiška, Bajakovo, Karasovići; na izlasku: Bregana i Macelj. Na GP-ima: Bregana i Macelj je pojačan i izlazak autobusa, uz moguća i duža čekanja (više od jednog sata).

Zbog radova na graničnom prijelazu Županja, u oba se smjera povremeno vozi usporeno, a teretna vozila dodatno otežavaju protočnost putničkog prometa.

Radovi su i na graničnom prijelazu Slavonski Brod, smanjen je broj ulaza i izlaza, pa vozače upozoravaju na gužve i duža čekanja te im savjetuju da koriste susjedne granične prijelaze.

Granični prijelaz Harmica (SLO) otvoren je za vozila do 7,5 t.

Pomorski promet

U prekidu su: katamaranske linije: Split-Hvar-Vela Luka-Ubli, Split-Hvar-Korčula, Split-Bol-Jelsa, Vis-Split;trajektne linije.

Komentiraj