Goran Kovacic/PIXSELL

HAK UPOZORAVA: Olujni vjetar otežava promet u Istri, Hrvatskom primorju i Dalmaciji

Zbog snijega, jakog vjetra koji nosi snijeg, stvara nanose i smanjuje vidljivost, trenutno nema prohodnih cesta za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Istri, Rijeci, Primorju, Dalmaciji i obratno, javlja Hrvatski autoklub. Sva odmorišta i parkirališta uz cestu popunjena su isključenim teretnim vozilima, stoga iz HAK-a savjetuju vozače da ne kreću na put dok ne budu imali informaciju da su ceste otvorene i prohodne. Zbog zimskih uvjeta poteškoće u prometu za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama su djelomice i na području Slavonije, središnje i sjeverozapadne Hrvatske.

Iz smjera Rijeke za Zagreb te obratno za sve osim za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama moguće je voziti od Rijeke do Delnica starom cestom DC3 kroz Gorski kotar te autocestom A6 Rijeka-Zagreb od Delnica do Zagreba. Iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i obratno za sve osim za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicam prohodan je pravac autocestom do čvora Sveti Rok te državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina ili državnom cestom DC1 Gračac-Knin-Split uz obaveznu zimsku opremu na svim cestama.

Snijeg otežava promet u Lici, Gorskom kotaru i Slavoniji. Zbog niskih temperatura moguća je poledica. Olujni vjetar otežava promet u Istri, Hrvatskom primorju i Dalmaciji.

‘Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, ne kreću na put bez zimske opreme i, ako je moguće, odgode putovanje’, navodi HAK.

Za sav promet, zbog orkanskog vjetra i snježnih zapuha zatvorene su ceste:

  • A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje;
  • A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica;
  • A7 između čvorova Sveti Kuzam i Šmrika;
  • Jadranska magistrala (DC8) između Bakra i Svete Marije Magdalene;
  • DC54 Maslenica-Zaton Obrovački,
  • Paški most.

Samo za osobna vozila, zbog olujnog vjetra, otvorene su:

  • dionica brze ceste A6 Kikovica-Rijeka (čvor Orehovica) između čvorova Čavle i Kikovica,
  • brza cesta Solin-Klis,
  • DC25 Gospić-Karlobag.

 

Od 09,00 sati na mostu Krk zabrana je za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupinu vozila).

Iz HAK-a podsjećaju vozače da je od 15. studenog 2016. do 15. travnja 2017. obvezna zimska oprema na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj. Pod zimskom opremom za vozila najveće dopuštene mase do 3,5t podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg koji se postavljaju na pogonske kotače.

Komentiraj