HAK upozorava na probleme u prometu zbog snijega

Ivica Galovic/PIXSELL

Snijeg pada u Lici, Gorskom kotaru, Slavoniji, Baranji, mjestimice u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Moguća je poledica. Zimski su uvjeti na većini državnih, županijskih i lokalnih cesta u Lici i Gorskom kotaru, uključujući državnu cestu DC1 na dionici Zagorje-Slunj-Gračac-Knin i staru cestu kroz Gorski kotar između Zdihova i Delnica (DC3). U priobalju puše jak vjetar, povremeno sa olujnim udarima, javlja jutros Hrvatski autoklub.

Za sve skupine vozila otvoreni su: autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče; Paški most i Krčki most.

Teretna vozila s priključnim vozilom iz smjera unutrašnjosti: prema Dalmaciji – mogu voziti autocestom A1 Zagreb-Split-Ploče u punoj dužini (na pojedinim dionicama vozi se uz ograničenje brzine od 40 km/h, zbog vjetra i snijega); prema Rijeci ili Istri mogu voziti autocestom A6 Rijeka-Zagreb do čvora Delnice i dalje starom cestom kroz Gorski kotar (DC3), i obrnuto.

Samo za osobna vozila otvorene su: autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice (obilazak za ostale skupine vozila je starom cestom kroz Gorski kotar – DC3); Jadranska magistrala (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene; državna cesta DC25 Gospić-Karlobag.

Na autocesti A7 Draga – Šmrika, lokalnoj cesti Križišće-Kraljevica (LC58107), Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog te Senja i Karlobaga zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupinu vozila), a između Novog Vinodolskog i Senja dodatno je zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupinu vozila).

Zabrana je prometa za motorna vozila koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim vozilima s priključnim vozilom za vrijeme zimskih uvjeta na pojedinim cestama:

u Lici: DC1 Zagorje-Grabovac-Vaganac-Korenica-Udbina-Ondić-Gračac-Knin; DC23 Žuta Lokva-Senj; Duga Resa-Josipdol-Kapela; DC25 Korenica-Bunić-Lički Osik-Gospić; DC27 Gračac-Zaton Obrovački; DC42 u mjestu Poljanak; Josipdol-Plaški-Saborsko-Kuselj, DC50 Žuta Lokva-Lički Osik-Gospić-Gračac; DC52 Špilnik-Korenica; DC217 Ličko Petrovo Selo(DC1)-Ličko Petrovo Selo; DC218 granični prijelaz Užljebić-Donji Lapac-Dobroselo; DC429 Selište Drežničko-Prijeboj; DC522 čvor Udbina-čvor Gornja Ploča; ŽC5169 Donji Lapac-Bjelopolje; ŽC5203 Dobroselo-Srb; sve lokalne i županijske ceste Ličko-senjske županije; sve lokalne i županijske ceste nadcestarije Senj i Krasno Polje.

u Gorskom kotaru: DC3 Zdihovo-Stubica (Vrbovsko)-Kupjak-Delnice; DC32 Prezid-Delnice; DC42 Stubica-Ogulinski Hreljin; DC203 Brod na Kupi-Delnice; DC305 Parg-Čabar; DC501 Gornje Jelenje-Oštrovica-Meja-Križišće-Šmrika; ŽC5030 Platak-Kamenjak; ŽC5032 Crni Lug-Mrzle Vodice-Gornje Jelenje; ŽC5034 Vrbovsko-Ravna Gora-Kupjak; ŽC5062 Kraljev Jarak-Fužine-Lukovo; ŽC5068 Hreljin-Zlobin-Fužine; ŽC5191 Sopač-Mrkopalj-Tuk; ostale županijske i lokalne ceste na području Gornjeg Jelenja, Delnica, Vrbovskog i Čabra.

Pomorski promet

U prekidu su katamaranske linije: Pula – Zadar i Sobra-Šipan-Dubrovnik. Trajekti, ostali katamarani i brodovi zasada plove prema redu plovidbe.

Granični prijelazi

Na GP Tovarnik zabilježena su kraća čekanja za osobne automobile u oba smjera, dok teretne vozila na ulaz i izlaz čekaju oko pola sata.

Komentiraj