HINA/Tomislav Pavlek

HAK objavio prometnu prognozu za produženi vikend

Hrvatski autoklub objavio je u četvrtak prometnu prognozi za produženi, prvosvibanjski vikend. Mnogi će građani odlučiti provesti izvan svojih domova, a njegov početak i završetak, obilježit će pojačan promet na svim prometnicama u Hrvatskoj, kao i iz smjera zapadnoeuropskih država prema Hrvatskoj i dalje prema Bosni i Hercegovini i Srbiji zbog čega se očekuju povremena čekanja na graničnim prijelazima sa Slovenijom (Bregana, Macelj, Pasjak, Rupa, Kaštel), Srbijom (Bajakovo), te Bosnom i Hercegovinom (Županja, Slavonski Brod, Stara Gradiška i Metković).

Pojačanog prometa bit će već u petak, 27. travnja u poslijepodnevnim satima na gradskim prometnicama, kao i na graničnim prijelazima sa Slovenijom kao i tijekom subote, 28. travnja u prijepodnevnim satima. Najveće gužve očekuju se na: A1 Zagreb-Split-Ploče i A6 Rijeka-Zagreb u smjeru mora, na A3 Bregana-Lipovac u smjeru istoka sa značajnim gužvama na zagrebačkoj obilaznici koja je dio te autoceste te na A2 Zagreb-Macelj i A4 Goričan-Zagreb u smjeru Zagreba.

Gužvi će biti i na Ličkoj magistrali (DC1), Jadranskoj magistrali (DC8) kao i na prilazima turističkih središta duž obale, s posebnim naglaskom na Istri i Dalmaciji. Osim poteškoća na graničnim prijelazima, trajektna pristaništa također bit će mjesta gdje se očekuje pojačan promet. Osobito na sjevernom Jadranu, u pristaništima Brestova, Valbiska, Stinica i Prizna te u lukama u Zadru i Splitu.

Zbog velikog broja radova na pojedinim dionicama autocesta i državnih cesta mogući su zastoji. Radi što bolje protočnosti prometa s autocesta će biti uklonjen velik dio privremenih prometnih signalizacija, no zbog opsega poslova ostat će privremene signalizacije na pojedinim dionicama.

Glavninu pojačanog prometa u povratku s produženog vikenda očekuje se tijekom utorka, 1. svibnja osobito u poslijepodnevnim i večernjim satima zbog čega bi moglo biti čekanja na izlasku s autocesta na naplatnim postajama Lučko (A1 Zagreb-Split-Ploče), Zagreb-Istok (A3 Bregana-Lipovac) i Trakošćan (A2 Zagreb-Macelj).

Gužvi i čekanja bit će na ulasku u Hrvatsku na graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom (Slavonski Brod, Županja, Ličko Petrovo Selo, Maljevac) i sa Srbijom (Bajakovo, Tovarnik). Na izlasku iz zemlje gužvi bi moglo biti na graničnim prijelazima sa Slovenijom: Rupa, Pasjak, Kaštel, Bregana i Macelj. U Sloveniji je praznik i u srijedu, 2. svibnja, te se i tada očekuje pojačan promet osobito na cestama u Istri i sjevernom Jadranu te na graničnim prijelazima.

Komentiraj