Nel Pavletic/PIXSELL

HAK Jak vjetar na A6, promet usporen

Na gradskim cestama i obilaznicama zbog pojačanog prometa moguće su poteškoće, vožnja u koloni i povremeni zastoji, kao i na dionicama cesta na kojima traju radovi, javlja jutros Hrvatski autoklub. Mogući su odroni, te zastoji u zonama radova.

Jak vjetar usporava promet na autocesti A1 između mosta Maslenica i tunela Sveti Rok te na A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i tunela Tuhobić.

Zbog mjestimice mokrog kolnika u tunelu Trsat u smjeru GP Rupa do daljnjeg se prometuje uz ograničenje brzine od 50 km/h.

Danas, od 8 do 20 sati kroz tunel Bisko na autocesti A1 promet prvo teče dvosmjerno lijevom tunelskom cijevi u smjeru Zagreba, a potom desnom tunelskom cijevi u smjeru Dubrovnika.

Pomorski promet

Danas se uvodi dodatno putovanje na liniji Split – Stari Grad, s polaskom iz luke Stari Grad u 14,30 sati.

Trajekti i katamarani plove redovito.

Granični prijelazi

Pojačan je izlazak teretnih vozila na GP-ima: Macelj, Pasjak i Bajakovo (kolona je oko 1 km).

Radovi na graničnim prijelazima:

Županja: u oba smjera povremeno se vozi usporeno, a teretna vozila dodatno otežavaju protočnost putničkog prometa;
Slavonski Brod: smanjen je broj ulaza i izlaza.

HAK upozorava vozače na gužve i duža čekanja, posebice tijekom vikenda, te im savjetuje da koriste susjedne granične prijelaze.

Granični prijelaz Harmica (SLO) otvoren je za vozila do 7,5 t.

Strože kontrole na granicama

Od 7. travnja u primjeni će biti sustavne granične kontrole svih osoba koje prelaze granične prijelaze na svim granicama Europske unije gdje se provode granične kontrole, uključujući i nad građanima Europske unije.

Dosad su granične kontrole bile brze i jednostavnije, no od kraja sljedećeg tjedna očekuju nas vrlo detaljne provjere u raznim bazama podataka. Granična policija detaljno će provjeravati svaku putnu ispravu i to svih osoba koje prelaze granicu, a zbog ovakve provjere, vrijeme trajanja granične kontrole na graničnim prijelazima bit će produženo.

“Duža čekanja na obavljanje granične kontrole mogu se očekivati osobito tijekom blagdana, praznika i turističke sezone.Kako bismo izbjegli neugodnosti i probleme na granicama savjetujemo sljedeće:

provjerite sve dokumente, osobito ukoliko su tijekom protekle dvije godine bili ukradeni, izgubljeni ili poništeni;
provjerite vrijede li vam putni dokumenti(osobna iskaznica ili putovnica);
prije putovanja provjerite stanje na graničnim prijelazima;
izaberite granične prijelazena kojima je manja gužva ili putujte u vrijeme kad se ne očekuje gužva;
izbjegavajte putovanje tijekom vikenda;
budite strpljivi i slijedite upute granične policije.

Iako će policija na graničnim prijelazima između članica EU, s obje strane osigurati dovoljan broj policijskih službenika za obavljanje granične kontrole i provođenje sustavnih provjera, pretpostavlja se da neće biti moguće izbjeći duža čekanja zbog čega molimo za razumijevanje i strpljenje”, navode iz HAK-a.

Komentiraj