Hajduk u HT Prvoj ligi pruža najveću minutažu igračima mlađim od 21 godine

Međunarodni centar za sportske studije (CIES) se u ovotjednoj analizi posvetio minutaži koju 999 klubova u 71 ligi daju igračima koji još uvijek nisu napunili 21 godinu starosti u trenutku odigravanja utakmica. Rekorder među 30 najboljih europskih liga je danski prvoligaš Nordsjælland kojem su mladi igrači odigrali čak 48,9% dostupne minutaže.

Kad su klubovi liga petica u pitanju vodeća je Borussija Dortmund s udjelom od 28,5%, a potom slijede članovi francuske Lige 1 Nice (24,3%), Monaco Nike Kovača (24,1%) te Rennes (20,7%). Najviše prilike mladim igračima u LaLigi daje Barcelona (15%), Premier ligi Wolverhampton (16,2%), a u Serie A Hellas Verona (11,2%) koju vodi Ivan Jurić. Zanimljivo da čak osam klubova u ligama petice ove sezone nije nijednom igraču mlađem od 21 godine omogućilo da upiše minutažu, a među njima je i londonski Tottenham.

Kad je HT Prva liga u pitanju na vrhu ljestvice je Hajduk gdje su igrači mlađi od 21 godine upisali 18,7% minutaže, a na začelju je Osijek koji je takvim nogometašima omogućio samo 0,8% dostupnih minuta u igri.

Izvor: CIES

Dodajmo da je u prošlogodišnjem istraživanju koje je obuhvatilo igrače do 22 godine starosti prva na ljestvici bila Lokomotiva dok je Osijek zauzeo plasman u TOP 3.

>> CIES: Lokomotiva u HT Prvoj ligi daje najviše prilike mladim igračima

Komentiraj