Hajdaš Dončić: “Zapovjedna odgovornost u VSOA je očigledna!”

Šef saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Siniša Hajdaš Dončiću petak je, komentirajući pokretanje razrješenja Ivice Kindera s dužnosti ravnatelja Vojno sigurnosno-obavještajne agencije, poručio da – sustav funkcionira.

“Sustav funkcionira, a vi ćete iz mojeg odgovora zaključiti na što sam mislio”, odgovorio je Hajdaš Dončić novinarima u Saboru na upit jesu li čelnim ljudima VSOA-e izrečene mjere zbog nezakonitog trošenja državnog novca.

Hajdaš Dončić je istaknuo da jako pazi što će reći i poručio da će paziti da nešto što je klasificirano ostane klasificirano. “Nevezano što sam ja trenutno oporbeni političar, mislim da institucije koje su bitne, a to su VSOA i SOA, trebaju imati mir”, dodao je i istaknuo da u konkretnom slučaju postoji zapovjedna odgovornost, a odgovornost je očita.

“O pojedincu, nevezano u kojoj se on instituciji nalazi, ovisi što i kako će postupiti. Predsjednik i premijer su supotpisnici izbora čelnih ljudi hrvatskog obavještajnog sustava. Saborski Odbor će dati mišljenje ako dođe do izbora novog čelnika”, rekao je Hajdaš Dončić i dodao da se devijacije, ako se dogode, mogu rješavati unutar sustava, jer se radi o ‘vrlo osjetljivim stvarima’.

Podsjetimo, predsjednik Zoran Milanović uputio je u četvrtak dopis premijeru Andreju Plenkoviću, kojim je pokrenuo postupak za razrješenje general bojnika Ivice Kindera s dužnosti ravnatelja VSOA-e zbog nezakonitog trošenja državnog novca više djelatnika VSOA-e.

Iz Ureda predsjednika izvijestili su da Milanović smatra da ravnatelj VSOA-e, kao osoba odgovorna za funkcioniranje Agencije, ne može više obavljati tu dužnost nakon što su u izvješću Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost o izvanrednom neposrednom stručnom nadzoru VSOA-e navedene opsežne i teške povrede.

Glasnogovornik Vlade Marko Milić rekao je u četvrtak da premijer Plenković još nije vidio izvješće Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost o izvanrednom nadzoru, ali je ‘jasan stav Vlade da sve počinitelje nezakonitih radnji treba sankcionirati’.

Podsjetimo, Nacional je još u srpnju ove godine pisao o tome da Vojnu sigurnosno-obavještajnu agenciju mjesecima potresa veliki financijski skandal koji se nastojao zataškati. Veći broj zaposlenika VSOA-e, naime, kako je javio Nacionalov izvor, pronevjerio je novac lažirajući troškove, nenamjenski trošeći iznose koje su dobivali za potrebe posjeta različitim vojnim misijama. Isti izvori naveli su da je tako nenamjenski potrošeno više od dva milijuna kuna!

Dodajmo i to kako je Nacional još u ožujku prošle godine upozorio da se nastavlja zataškavanje nezakonitosti u Vojnoj sigurnosno-obavještajnoj agenciji (VSOA) jer je saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost na sjednici održanoj 10. ožujka 2021. jednoglasno prihvatio izvješće o radu VSOA-a za 2020. godinu.

Evo zašto Milanović traži smjenu Kindera: Vojni špijuni trošili su na putovanjima u vojne misije i višak novca zadržavali za sebe

Komentiraj