Hajdaš Dončić: “Još smo najjača stranka ljevice, a to ćemo i ostati”

SDP je još uvijek najjača politička stranka na ljevici i lijevom centru, a to će i ostati, izjavio je za HTV potpredsjednik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić.

Potkrijepio je to rezultatima izbora: SDP ima 46 pobjednika u ovome krugu, ako računamo i općine i gradove i županije, a u 58 jedinica lokalne samouprave SDP-ovi kandidati idu u drugi krug.

Među županijama, najčvršćim uporištem SDP-a pokazala se Krapinsko-zagorska županija, gdje je već u prvom krugu pobijedio njihov kandidat Željko Kolar. Osim u Zagrebu, gdje je stranka ostvarila iznimno loš rezultat, SDP je uzdrman i u svojoj višegodišnjoj utvrdi, Primorsko-goranskoj županiji.

“U vijeću je dosta raznolika situacija. No ja ne sumnjam da će SDP zajedno s koalicijskim parterima formirati većinu. Svakako možemo razgovarati s Možemo! i mislim da je Akcija mladih spremna za akciju”, rekao je Marko Filipović, SDP-ov kandidat za riječkog gradonačelnika.

Davor Štimac, nezavisni kandidat za riječkog gradonačelnika, rekao je da će ponuditi kvalitetan program. A ako ga pak ne žele prihvatiti oni s bilo lijevog ili desnog političkog spektra, spremni su, kaže Štimac, i za nove izbore.

Tako ni SDP-ova utvrda, Primorsko-goranska županija, više nije toliko tvrda. Iako u velikoj prednosti Zlatko Komadina prvi put mora u drugi krug izbora gdje će se suočiti s HDZ-ovim Garijem Cappellijem.

“Ne znam zbog čega se HDZ raduje. Oni su uvijek dobivali koliko i sada. Ono zbog čega idem u drugi krug izbora je veliki broj kandidata. Prvi put je bilo šest kandidata i to u pravilu s centra, što je inače išlo, u povjerenju, meni”, kazao je Zlatko Komadina, kandidat SDP-a za primorsko-goranskog župana.

Gari Cappelli, kandidat HDZ-a za primorsko-goranskog župana, rekao je da poštuje dosadašnji rad Komadine. “On se zasigurno trudio koliko je znao i koliko je mogao. Ali zaista mislim da je za županiju i za njega osobno dobro da dođe do promjena”, rekao je Cappelli.

SDP je uz Primorsko-goransku županiju izborio i drugi krug izbora u Splitsko-dalmatinskoj. U Osječko-baranjskoj županiji za župana nisu sakupili potpise, a u Zagrebačkoj idu u drugi krug – Mihael Zmajlović protiv nekadašnjeg SDP-ova partnera Stjepana Kožića.

Od četiri najveća grada SDP u drugi krug ulazi samo u Rijeci. U Osijeku je u tijesnoj utrci s Domovinskim pokretom ipak treći. U Splitu je SDP četvrti, a u Zagrebu peti. Ni u jednom ni u drugom gradu nisu ni blizu 10% glasova. U Zagrebu je Možemo preuzeo njihovu ulogu.

“Treba i to priznati. Žao nam je zbog toga. Ali mi slušamo ono što nam birači govore. Mi ćemo iz toga izvući pouku i mijenjat ćemo se. Mijenjat ćemo se jer je to ono što naprosto moramo činiti”, rekao je Peđa Grbin, predsjednik SDP-a.

Komentiraj