HAITI: Jocelerme Privert privremeni predsjednik

FaH

Jecolerme Privert, 62-godišnji dosadašnji predsjednik Senata, izabran je u nedjelju za privremenog predsjednika Haitija, javlja AFP i podsjeća da je predsjednika države izabrao parlament u drugom pokušaju nakon višesatnog zasjedanja u noći sa subote na nedjelju koje je prenosila televizija.

Privert, koji je do danas obnašao dužnost predsjednika Senata, naslijedit će Michela Martellyja čiji je mandat istekao 7. veljače, zaključivši ga bez predaje vlasti nasljedniku zbog odgode drugog kruga predsjedničkih izbora.

 Drugi krug predsjedničkih i djelomičnih parlamentarnih izbora, prvotno predviđen za 27. prosinca, odgođen je u početku za 24. siječnja zbog osporavanja rezultata od strane oporbe, a potom do 24. travnja, što je spriječilo Martellyja da prenese vlast nasljedniku 7. veljače kao što je nalagao Ustav.

Sporazumom potpisanim nekoliko sati prije isteka mandata Martellyja, parlament je dobio zadaću da izabere privremenog predsjednika na 120 dana.

S izborom Priverta, Haiti zatvara poglavlje institucionalne krize bez presedana i ovo je prvi put od 1946. da se šef haićanske države ne bira na direktan način. U prvom krugu predsjedničkih izbora 25. listopada kandidat vlasti Jovenel Moise skupio je 32,76 posto glasova nasuprot 25,29 posto Judea Celestina koji je rezultat nazvao “smiješnom farsom”.

Izborni postupak zaustavljen je nakon osporavanja oporbe koja je osudila “izborni državni udar” pripreman od izvršne vlasti.

Trideset godina nakon kraja diktature Duvalierovih , Haiti još uvijek ima problema organizirati izbore koji ne bi bili osporavani i kojima bi stanovništvo bilo zadovoljno.

Haiti je jedna od najsiromašnijih zemalja na Karibima.

Komentiraj