HADŽIĆ “Odmicanje od ruba propasti”

hina

Član Nadzornog odbora Uljanika Samir Hadžić izjavio je u petak kako je odabir novog strateškog partnera korak naprijed i odmicanje od ruba propasti koja je prijetila tom brodogradilištu.

“Odabir novog strateškog partnera je korak naprijed, odnosno jedan od koraka u procesu spašavanja Uljanika i 3. maja i da radnici rade a ne da prežive. Nadam se da ćemo konačno složiti jednu priču koja će trajati, koja će biti uspješna i koja će donositi, a ne gubiti novac”, kazao je Hadžić.

On se nada da će odabir strateškog partnera usporiti odlazak radnika iz pulskog brodogradilišta.

“Vjerujem da je odabir novog strateškog partnera dobar znak za sve nas, znak da se radi i da ne stojimo na mjestu. Uistinu, puno je radnika otišlo, no od Nove godine, otkada je krenuo proces odabira strateškog partnera, situacija je bolja. Do sada su upravo radnici bili kolateralna žrtva ove situacije, no sada toga nema, svi rade punom parom, zadovoljan sam tim procesom”, rekao je Hadžić.

Po njegovim riječima, da bi se uopće došlo do likvidnih sredstava postoje neki preduvjeti, a za državu oni su ozbiljnost partnera, plan restrukturiranja koji se zasniva na partnerstvu Uljanika, države i strateškog partnera te plan koji će osigurati budućnost, zahvaljujući kojem će brodogradilište postati profitabilno.

“To je preduvjet da bismo uopće mogli tražiti novac. Sada uprava Uljanika, država i novi strateški partner moraju sjesti i dogovoriti okvir. Vjerujem kako se radi o danima, a ne mjesecima, potrebnima za pronalaženje rješenja”, zaključio je Hadžić.

Predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac izjavio je kako Uljanikova uprava očito nije imala alternativnih rješenja već izabrati jedinu pravu kvalitetnu ponudu, onu Brodosplitovu.

“Treba se okrenuti budućnosti te izvući najviše što može iz ove ponude. Trebamo riješiti problem isplate zaostalih plaća radnicima, koji su na izmaku strpljenja. Nadam se da je novi strateški partner toga svjestan”, poručio je Cerovac.

Komentirajući izjavu predsjednika uprave Emila Bulića kako se Uljanikov gubitak kreće u milijardama kuna, kazao kako to nisu financijski pokazatelji jednogodišnjeg nego dugogodišnjeg poslovanja te kako za to netko treba odgovarati.

Odluka o izboru Brodosplita za strateškog partnera Uljanika donesena je u četvrtak, na zajedničkoj sjednici Nadzorni odbora i Uprave Uljanika d.d..

S izabranim strateškim partnerom pristupit će se zaključenju ugovora o uređenju međusobnih prava i obveza sa naglaskom na obvezu strateškog partnera da, uz suradnju Uljanika, izradi prihvatljiv i provediv Program restrukturiranja Uljanika d.d. i Uljanik Brodogradilišta.

Izabranom strateškom partneru omogućit će se ulazak u vlasničku strukturu Uljanika d.d. dokapitalizacijom, sukladno odlukama Glavne skupštine.

Predsjednik uprave Uljanika Emil Bulić u petak je izvijestio kako je uz Brodosplitovu, kao ozbiljna ponuda za strateško partnerstvo razmatrana i ona australske Scenic grupe, a da preostale dvije nisu ispunile kriterije.

Ustvrdio je da Scenic podržava izbor Brodosplita i njegova partnera Fincantieria te ocijenio da je to važno za nastavak poslovne suradnje Uljanika i Scenica.

Komentiraj