HINA / Denis CERIĆ

HAC poziva vozače na pojačan oprez

Hrvatske autoceste u utorak su pozvale sve vozače na pojačan oprez u prometu zbog mogućnosti jakih olujnih udara vjetra i pojave ledene kiše.

“Ekipe zimske službe Hrvatskih autocesta d.o.o. spremne su za zimske uvjete na autocestama, u službi koja traje 24 sata, 7 dana u tjednu, sudjeluje ukupno 800 radnika i 183 teretnih i specijalnih vozila (posipači, snježni plugovi, ralice do 4,8m širine, bočne ralice, bočni odbacivači snijega)”, poručuju iz HAC-a.

Vozačima preporučuju dane pretječu ralice. “Dok traju snježne padaline brzinu vožnje potrebno je prilagoditi trenutnim uvjetima i ograničenjima na autocesti i svakako prije kretanja na put, molimo korisnike da provjere stanje na cestama”, ističu dodajući je autocestu u stanje pune prohodnosti moguće je dovesti tek po prestanku padalina.

“Za vrijeme snježnih padalina uloga zimske službe je osigurati prohodnost, što u situacijama obilnijih snježnih padalina podrazumijeva i do 10 centimetara snijega na kolniku. To svakako ne znači da se snijeg ne uklanja odmah s početkom snježnih padalina već se po prolasku ralice za vrijeme padalina stvara novi snježni pokrivač, a koji se čisti odmah u slijedećem ciklusu”, poručuju iz HAC-a.

Vožnja u zimskim uvjetima zahtijeva stanovitu vještinu i iskustvo, ali uz prikladnu zimsku opremu većina problema i zastoja bila bi kudikamo manja. Vozači moraju biti svjesni zakonske obveze zimske opreme te da cesta dok snijeg pada ne može biti “crna” – jer to ne može osigurati niti jedna zimska služba u drugim državama sa sličnim klimatskim uvjetima”, navodi se u HAC-ovom priopćenju.

Dodaju kako problem stvaraju i tegljači bez zimske opreme, koji predstavljaju opasnost i za korisnike autocesta, ali i za zimsku službu kojoj otežavaju rad. “”U situaciji kada se samo jedan tegljač prepriječi na autocesti, ralica ne može proći , samim time niti očistiti svoju dionicu, a ne može se niti okrenuti te se stvara kolona, što dovodi do zastoja u prometu. Prepriječeni tegljač prvo treba ukloniti s kolnika i tek onda nastaviti čišćenje snijega, a za navedeno je potrebno vrijeme. U zimskim uvjetima vremena je potrebno više nego uobičajeno. Jedno vozilo bez zimske opreme na autocesti ugrožava i značajno usporava promet i djelovanje zimske službe”, kažu u HAC-u.

 

Komentiraj