HAC postavio prvu 3D horizontalnu signalizaciju

U utorak je postavljena prva 3D horizontalna signalizacija na autocesti A4 Zagreb – Goričan, u čvoru Popovec, koja vozače upozorava na pogrešan smjer.

Radovi su izvedeni tijekom noći kako ne bi ometali promet na tom dijelu autoceste. Postavljanje ove signalizacije je pilot projekt koji provode Hrvatske autoceste, a prema našim saznanjima jedino se u Austriji provodi sličan projekt, ističu u HAC-u.

Druga 3D horizontalna prometna signalizacija postavit će se u noći s četvrtka na petak, također na autocesti A4 na odmorištu Ljubešćica, u smjeru Zagreba.

Tijekom sljedećih dana planira se izvedba 3D horizontalne prometne signalizacije na autocesti A1 Zagreb – Split – Dubrovnik, na čvorovima Gornja Ploča i Zagvozd te na autocesti A3 Bregana – Zagreb – Lipovac, na čvoru Rugvica kao i na autocesti A5 Beli Manastir – Osijek – Svilaj, na čvoru Đakovo i odmorištu Ivandvor u smjeru Osijeka.

3D oznake na kolniku stvaraju optičku varku nailaska na “šiljke” ili umjetne izbočine, odnosno “uzdignute plohe” s ciljem dodatnog upozorenja vozačima koji su krenuli u pogrešnom smjeru.

Također, u narednom periodu postavit će se dodatna prometna signalizacija za poštivanje sigurnosnog razmaka između vozila i to na dijelovima autocesta gdje se događa najviše naleta na vozilo ispred. Sigurnosni razmak na autocesti, pri najvišoj dopuštenoj brzini definiran je s dvije sekunde.

Horizontalna prometna signalizacija pomoći će vozačima vizualizaciju dvije sekunde, a koje znače razmak od 70 metara. Time će se osigurati sigurna udaljenost između vozila.

Biti će postavljeni i znakovi “Držite razmak” te informativne ploče “Budite odgovorni” s izmjenjivim porukama upozorenja o važnosti držanja razmaka, opasanosti korištenja mobitela u vožnji te opasnosti vožnje pod utjecajem alkohola i opijata.

Sve navedene aktivnosti izvode se isključivo s ciljem dodatnog upozorenja i edukacije korisnika kako bi se povećala sigurnost, smanjio broj prometnih nesreća, ali i utjecalo na podizanje svijesti o važnosti praćenja prometne signalizacije kao i odgovorne vožnje, navode u HAC-u.

Komentiraj