Grgur Zucko/PIXSELL

HAC izdao posebno upozorenje zbog najavljenih oborina

Tijekom današnjeg dana očekuje se snijeg većem dijelu zemlje, a naročito u Gorskom kotaru i Lici, gdje se tijekom sutrašnjeg dana očekuje i pojačanje bure, prognoza je DHMZ-a. S obzirom na tu najavu Hrvatske autoceste izdale su posebno upozorenje.

“Obzirom na najavu, te na pojačane migracije ljudi tijekom blagdanskih vikenda, apeliramo na poseban oprez u vožnji autocestom. Ekipe zimske službe HAC-a spremne su za zimske uvjete na autocestama, međutim u zimskim uvjetima da bi vožnja bila što sigurnija potrebna je dodatna odgovornost i samih korisnika”, poručuju iz HAC-a.

Apel se naročito odnosi na vozače, koje HAC upozorava da e pretječu ralice te da na put ne kreću bez zimske opreme jer vozila bez zimske opreme su ujedno i opasnost za sve korisnike autocesta.

Za vrijeme oborina, dodaje HAC, brzinu vožnje potrebno je prilagoditi trenutnim uvjetima i ograničenjima na autocesti i svakako prije kretanja na put, treba provjeriti stanje na cestama.

“Za vrijeme snježnih padalina uloga zimske službe je osigurati prohodnost, što u situacijama obilnijih snježnih padalina podrazumijeva i do 10 cm snijega na kolniku. To svakako ne znači da se snijeg ne uklanja odmah s početkom snježnih padalina već se po prolasku ralice za vrijeme padalina stvara novi snježni pokrivač, a koji se čisti odmah u slijedećem ciklusu. Autocestu u stanje pune prohodnosti moguće je dovesti tek po prestanku padalina”, poručuju iz HAC-a.

Komentiraj