Direktor Hrvatskih autocesta (HAC) Josip Draženović rekao je u srijedu da HAC nije selektivno povećao cijene cestarine već da se isključivo radi o ujednačavanju s cijenama na dionicama Autoceste Rijeka Zagreb te ustvrdio da je prosječno povećanje cijena cestarina od 3. travnja 4,38 posto.

Polazni elementi za izračun cijene cestarina su jedinična cijena od 0,483 kune po kilometru (stara cijena bila je 0,460 kuna) i duljina dionice autoceste, rekao je Draženović na brifingu za novinare.

Istaknuo je da HAC nije selektivno povećao cijene cestarine već da se isključivo radi o ujednačavanju polazišne jedinične cijene na svim dionicama autocesta pod upravljanjem HAC-a s jediničnom cijenom na dionicama Autoceste Rijeka Zagreb (ARZ), što je bio jedan od zahtjeva Svjetske banke nakon što se odustalo od monetizacije autocesta.

Uspoređujući novi cjenik od 3. travnja sa starim, Draženović je kazao kako prosječno povećanje cijena cestarina na 10.095 dionica iznosi 4,38 posto. Pritom je, kako je rekao, na 13 posto dionica cijena ostala nepromijenjena, na tri posto dionica rasla je dva posto, a na 10 posto dionica za tri posto. Nadalje, na 26 posto dionica cijena cestarine porasla je četiri posto, na 28 posto za pet posto, a na 11 posto dionica cijena je rasla za šest posto itd.

Draženović priznaje da je novi cjenik donio i poskupljenja koja se penju do 50 posto u odnosu na stare cijene, ali su gotovo zanemariva jer je riječ o niskoj bazi od par kuna i to na samo osam dionica.

Objašnjava da su cijene (od nekoliko kuna i lipa) zaokruživane naviše, a prije su bile zaokruživane naniže, pa su povećane i tu je nastala razlika.

Podsjetio je da će u turističkoj sezoni cestarina poskupjeti za dodatnih 10 posto, zbog servisiranja duga cestarskog sektora. Napomenuo je da Bina Istra takvu mjeru sezonskog povećanja cestarina provodi već tri godine zaredom.

Medijske napise kako su nakon povećanja cijena cestarina hrvatske autoceste dodatno opustjele nazvao je nekorektnim. Objasnio je da se to može analizirati tek pri usporedbi referentnih vikenda, recimo prije ili tijekom Uskrsa.

Komentiraj