HAC APELIRA “Vozači, ne krećite na put bez zimske opreme”

FaH/ Damir SENČAR

Zbog početka zimskih uvjeta na autocestama, Hrvatske autoceste (HAC) apelirale su u ponedjeljak na sve vozače da na put ne kreću bez adekvatne zimske opreme, bez obzira što zakonska obveza uporabe zimske opreme na zimskim dionicama autocesta stupa na snagu tek od srijede, 15. studenog.

“Obzirom na vremenske prilike i uvjete na cesti apeliramo na sve korisnike autocesta da na put ne kreću bez adekvatne zimske opreme, bez obzira što zakonska obveza uporabe zimske opreme na zimskim dionicama autocesta stupa na snagu tek od srijede, 15. studenog. Pod zimske dionice ne spada dionica od čvora Maslenica do čvora Ploče na A1 te Istarski ipsilon. Zimska oprema na zimskim dionicama obvezna je bez obzira na vremenske prilike, dok je za vrijeme zimskih uvjeta (kolnik prekriven snijegom, poledica,….) zimska oprema obvezna na svim dionicama autocesta. Pod zimskom opremom podrazumijevaju se zimske gume na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače”, poručili su iz HAC-a.

Vozačima, pak, savjetuju da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila te da na put kroz gorja ne kreću bez zimske opreme.

Zimske dionice autocesta  su:
A1    Zagreb (čvorište Lučko, A3) – Karlovac – Bosiljevo – čvorište Maslenica
A2    GP Macelj (granica Rep. Slovenije) –Trakošćan – Krapina – Zagreb (čvorište Jankomir, A3)
A3    GP Bregana (granica Rep. Slovenije) – Zagreb – Sl. Brod – GP Bajakovo (granica Rep.     Srbije)
A4    GP Goričan (granica Rep. Mađarske) – Varaždin – Zagreb (čvorište Ivanja Reka, A3)
A5    Čvorište Osijek – Đakovo – čvorište Sredanci (A3)
A6    Čvorište Bosiljevo 2 (A1) – Delnice – Rijeka (čvorište Orehovica, A7)

Komentiraj