Habulin: “Zabranu ustaškog pozdrava mora predložiti vladajuća stranka”

Politički predstavnici srpske manjine i hrvatski antifašisti podržavaju sugestiju izraelskog veleposlanika u Hrvatskoj Ilana Mora hrvatskim vlastima da iskoriste “novi pozitivni duh pomirenja koji danas vlada u Hrvatskoj” da se “pokrene potpuna zabrana” korištenja ustaškog pozdrava iz vremena kvislinške Nezavisne države Hrvatske, objavio je Radio Slobodna Europa (RSE).

Mor je to kazao u reakciji na devastaciju novopostavljenog spomenika žrtvama Holokausta u Varaždinu. Nepoznati počinitelji su između 20. i 22. studenog sprejem našarali kukasti križ i ustaško “U” na novopostavljeni spomenik žrtvama Holokausta ispred sinagoge u Varaždinu, napravljen od cigle koju su izrađivali jasenovački logoraši. Sinagoga se upravo obnavlja.

Varaždin: Na spomeniku žrtvama holokausta kukasti križ i “U”

“Taj je pozdrav historijski simbol zločina nad Srbima, Romima, Židovima i Hrvatima antifašistima, i održavanje njegovog prava građanstva u današnjoj Hrvatskoj izaziva i izazivat će – sve dok je tako – govor mržnje, poticanje na nasilje, vrijeđanje sjećanja na žrtve i negiranje tih žrtava”, kazao je za RSE predsjednik druge najjače stranke vladajuće koalicije, Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS), Milorad Pupovac.

“Prema tome, obaveza je svih nas koji držimo do demokratskih vrijednosti, do građanskih, ljudskih i manjinskih sloboda i prava, do antifašizma kao zajedničke tekovine cijelog demokratskog svijeta, da zajedno s Vladom učinimo sve da se taj simbol i sve što se uz njega veže više ne može pojavljivati nesankcionirano, i da bude maknut iz javnih i službenih prilika u Republici Hrvatskoj”, izričit je Pupovac. “Što takvih poruka bude više i što naši zahtjevi budu glasniji, to će mogućnost, a i vjerojatnost da se taj pozdrav ukloni iz javnog prostora biti veće i snažnije”, komentira Milorad Pupovac.

U tom kontekstu, uloga SDSS-a kao stranke vladajuće koalicije i njega kao njezinog predsjednika je jasna, kazao je. “Mi očekujemo od Vlade da taj simbol zla, to veličanje zla, više u Hrvatskoj nema pravo građanstva, i da se ne opravdava nikakvim razlozima, kojima se ne može opravdavati,” pojasnio je.

Na pitanje očekuje li zabranu ustaškog pozdrava do kraja mandata ove Vlade, Pupovac je odgovorio kako “ohrabruju poruke prijatelja ove zemlje, poštovatelja tradicije antifašizma i onih koji se sjećaju žrtava”. “Što takvih poruka bude više i što naši zahtjevi budu glasniji, to će mogućnost, a i vjerojatnost da se taj pozdrav ukloni iz javnog prostora biti veće i snažnije”, zaključio je Pupovac.

I predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SABA RH) Franjo Habulin kazao je za RSE da se ne smije čekati sa zabranom ustaškog pozdrava.

“To se definitivno mora dogoditi i to mora predložiti vladajuća stranka sa svojom koalicijom. Bez vladajuće stranke i bez podrške premijera Plenkovića to neće ići. Ako će se dogoditi, onda se mora dogoditi u prve dvije godine mandata. Ako bih se ja stavio u poziciju premijera, i odlučio kada, onda je to sigurno poslije lokalnih izbora”, u svibnju sljedeće godin, računa Habulin.

Iz Ureda pučke pravobraniteljice odgovoreno je na upit RSE da pravobraniteljica Lora Vidović nije zbog ranije dogovorenih obaveza u mogućnosti komentirati inicijativu izraelskog veleposlanika, ali da je ona u niz navrata kazala da “apsolutno podržava izričitu zakonsku zabranu ustaškog pozdrava”, što je razvidno iz njenih redovitih godišnjih izvješća Saboru, kao i iz posebnog izvještaja o izrazito negativnim posljedicama relativiziranja zločina NDH i nesankcioniranja veličanja NDH, uključujući i korištenje tog pozdrava.

Nezavisni gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok u izjavi za RSE oštro je osudio devastaciju spomenika. “Ja sam uvjeren da građani Varaždina znaju štititi svoje spomenike i prepoznati njihovu simboličku vrijednost”, kazao je. On je za zabranu pozdrava i simbola svih totalitarnih režima “ koji su bili spremni zbog ideologije žrtvovati makar i jednu ljudsku žrtvu”, pa dakle i za zabranu ustaškog pozdrava, ali ne bi sankcionirao njegovu upotrebu u pjesmama iz vremena rata u Hrvatskoj, jer su te pjesme bile – kako je kazao – “ohrabrujuće.”

Vlada i Ured hrvatskog predsjednika nisu odgovorili na upit RSE što misle o sugestiji izraelskog veleposlanika u Hrvatskoj.

Komentiraj