Habulin za Radio Nacional: “Ženu se ponovno zatvara u kuću, pretvara u domaćicu, kućnu pomoćnicu”

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin u utorak je gostovao u emisiji ‘Gost dana’ Radio Nacionala.

Habulin se javio iz Beograda, gdje se danas održava svečano otvorenje Kongresa svjetske veteranske organizacije, čiji su članovi. Komentirajući rusku agresiju na Ukrajinu, Habulin je rekao da su već ranije donijeli deklaraciju i osudili agresiju, ali i donijeli prijedlog da se prestane slati oružje Ukrajini, da se prekinu borbena djelovanja i da diplomacija počne raditi svoj posao.

Govoreći o sutrašnjem Danu žena, naglasio je da se ženska prava uskraćuju na konzervativan način. “To vidimo svake prve subote u mjesecu”, rekao je.

Ustavni sud je naložio Vladi da donese novi Zakon o pobačaju do veljače 2019, no do dana današnjeg nije stavljen u proceduru. Habulin je rekao da Andreju Plenkoviću ta odluka nije jednostavna i da je u dilemi. “Očito je Plenkoviću ta odluka iz raznoraznih razloga jako teška”, poručio je.

Visoki upravni sud ukinuo je mjeru roditelj odgojitelj, zbog čega su se digle na zadnje noge razne desničarske udruge. “Sve je jasno. Ženu se na taj način ponovno zatvara u kuću, pretvara u domaćicu, kućnu pomoćnicu, ali nikako ne u ravnopravnu članicu ovog društva. Žene se vraćaju u neko vrijeme iz kojeg su se pokušale izvući. To je rezultat primitivizma i konzervativizma”, rekao je za Radio Nacional.

Komentirao je i Dan žena i NOB, a cijelo gostovanje poslušajte u nastavku:

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]