Predsjednik varaždinskog Gradskog vijeća i predsjednik Gradske organizacije HDZ-a Damir Habijan u petak je izjavio da ne želi komentirati nepravomoćnu presudu gradonačelniku Ivanu Čehoku te pozvao oporbu da ne „stvara dojam izvanrednog stanja“.

Habijan je na konferenciji za novinare u Gradskoj vijećnici istaknuo da ne želi komentirati nepravomoćnu presudu, ni kao odvjetnik, ni kao građanin.

„Mislim da se svi moramo držati i Ustava i zakona, ali i upute Hrvatske odvjetničke komore gdje je vrlo jasno rečeno da se nepravomoćne presude ne bi smjele komentirati, upravo da na neki način izbjegnemo pritisak na sudove , rekao je Habijan te dodao da postupak ide dalje do Vrhovnog suda jer su obje strane, i USKOK i Čehokova obrana, najavile žalbe.

Predsjednik Gradskog vijeća naglasio je da su Čehoka izabrali građani prije godinu dana iako su znali da je pod optužnicama.

„Prošle godine u predizbornoj kampanji, ne bježim od toga, istaknuo sam da jedan kandidat ima tri optužnice, sada su to dvije optužnice i jedna nepravomoćna presuda. I sve je to bilo javno objavljeno, a Varaždinke i Varaždinci su odlučivali. Nisam ga ja kao predsjednik Vijeća, a ni Gradsko vijeće ga nije biralo, nego doista velika većina Varaždinki i Varaždinaca“,  rekao je Habijan.

Istaknuo je da su HDZ i Čehokova nezavisna lista pokrenuli neke stvari u gradu u proteklih godinu dana.

Habijan je pozvao oporbu, SDP i HNS da ne komentiraju nepravomoćnu presudu i ne pozivaju Čehoka na ostavku.

„Što se tiče oporbe, ne bio bilo dobro komentirati nepravomoćnu presudu. S druge strane, s obzirom na sve što smo u zadnjih godinu dana pokrenuli, ne bi bilo dobro da stvaramo dojam izvanrednog stanja. Nisam rekao da se ne bi smjeli kritički osvrtati na neke stvari, ali da to bude u nekim okvirima“, rekao je predsjednik varaždinskog Gradskog vijeća.

Gradonačelnik Čehok je nepravomoćno proglašen krivim i osuđen na dvije godine za nezakonitu zamjenu zemljišta s tvrtkama suoptuženog Davora Patafte te malverzacije sa zemljištem za izgradnju POS-ovih stanova i nepravilnosti oko upravljanja varaždinskim aerodromom, dok je nepravomoćno oslobođen za prvu točku optužnice da je mimo javnog natječaja jednoj od Pataftinih tvrtki dao posao zbrinjavanja otpada.

Komentiraj