Habijan: “Milanović radi pritisak na pravosuđe. Premijerov poziv Zlati Hrvoj Šipek normalna komunikacija’

Zastupnik HDZ-a Damir Habijan u srijedu je na konferenciji za medije u Saboru rekao da predsjednik Zoran Milanović radi pritisak na pravosuđe, i to još od vremena kada je bio premijer. S druge strane, Habijan poziv premijera Plenkovića glavnoj državnoj odvjetnici ne smatra pritiskom nego normalnom komunikacijom.

“Više od mjesec dana svjedočimo nečuvenom pritisku predsjednika Republike na pravosudne institucije, prije svega DORH. Zadnjih dana vrlo lakonski poziva na pokretanje istraga i postupka protiv ministra i saborskih zastupnika. Možemo se prisjetiti njegovih istupa dok je bio premijer i kada je govorio da je uobičajeno da predsjednik Vlade bude upoznat s izvidima, tajnim postupcima i predistražnim radnjama, što je protivno Zakonu o kaznenom postupku, nije uobičajeno ni normalno”, rekao je novinarima Habijan.

Dodao je da njegovo pozivanje na rušenje Vlade i ukidanje Ustavnog suda te pozivanje na građanski neposluh nije zapamćeno ni u jednoj demokratskoj državi. “Vrlo je jasno odakle dolaze pritisci na pravosuđe i da HDZ nema nikakav utjecaj, štoviše i dalje će podupirati samostalno i neovisno pravosuđe. Treba samo pogledati protiv koga su sve zadnjih mjeseci pokrenuti postupci”, rekao je Habijan.

Na pitanje nije li i premijer napravio korak više pozivom glavnoj državnoj odvjetnici, odgovorio je da je ‘riječ o kontinuitetu politike predsjednika RH i njegovih poziva prema DORH-u na koji svojim autoritetom vrši pritisak da istraži ministre i zastupnike, a morate imati u vidu da premijer normalno surađuje s državnim odvjetništvom’. Dodao je da je, konkretno, tema sastanka bila slučaj američkih investitora koji imaju jedan slučaj na Supetru, gdje DORH jest zakonski zastupnik RH i najnormalnije je da predsjednik Vlade prethodno razgovara s državnom odvjetnicom i DORH-om kakav će stav zauzeti u arbitraži po tom pitanju, a naravno da se onda tu mogu provući i druge teme.

Na konstataciju novinara da je premijer rekao da je glavnu državnu odvjetnicu nazvao povodom izjava Milanovića, Habijan je ponovio da je tema bila arbitraža na Supetru, ali i da je ‘naravno informirao državnu odvjetnicu što radi predsjednik države’. Na pitanje novinara zašto je premijer trebao informirati glavnu državnu odvjetnicu o javno dostupnim izjavama predsjednika, Habijan je samo ponovio da su razgovarali o drugoj temi, ‘a onda usputno i o ovoj’.

Habijan smatra da ‘normalan razgovor’ nije nikakav pritisak ni utjecaj, ali pritiskom i utjecajem naziva ‘vo što radi predsjednik države, koji konstantno koristi svaku priliku i svaki dan da govori koje ministre i zastupnike treba istraživati’.

Komentiraj