HINA /Zvonimir KUHTIÆ/ zk

H.U.P. Ramljakov poziv smatra nezakonitim

Hrvatska udruga poljoprivrednika (H.U.P.) smatra nezakonitim poziv izvanrednog povjerenika za Agrokor Ante Ramljaka dobavljačima da daju izjavu o namjeri sudjelovanja u financiranju koncerna uz isporuku robe odnosno pružanje usluga, priopćio je H.U.P. u utorak.

“Poljoprivrednici” smatraju da se pozivom potiče vjerovnike koji prema Agrokoru imaju potraživanja, nastala neispunjenjem ugovorne obveze odnosno nepodmirenjem dugovanja za isporučenu robu i usluge, da kreditiraju poslovanje Agrokora “u naturi” (daljnjom isporukom robe i usluga) u sklopu kreditnog aranžmana koji je Agrokor sklopio 8. lipnja 2017. godine.

Smatraju da je Ugovor o najstarijem kreditu od 8. lipnja 2017. suprotan Zakonu o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, jer nije jasno preciziran razlog zbog kojeg izvanredni povjerenik preuzima novo zaduženje. Drže da se to odnosi i na današnji poziv dobavljačima.

Dodaju da zakon ne dozvoljava preuzimanje novog zaduživanja koje će imati prednost prilikom namirenja pred ostalim tražbinama u svrhu podmirenja starih potraživanja nastalih prije otvaranja postupka izvanredne uprave.

Unatoč činjenici da roll-up nije dozvoljen Zakonom o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja, izvanredni povjerenik svojim pozivom ucjenjuje dobavljače robe i usluga prema kojima Agrokor ima stara dugovanja tako što im njihovu isplatu uvjetuje novim nezakonitim financiranjem Agrokora, kaže se u priopćenju.

Ističe se i da se pozivom “nezakonito uvjetuje mogućnost uključivanja dobavljača u nezakoniti roll-up model isplate starih potraživanja”, tako da se od dobavljača traži da Agrokoru osiguraju financiranje u naturi, ali ne po tržišnoj cijeni već uz cijenu i ostale kupoprodajne uvjete koji su jednaki najpovoljnijim ponuđenim u posljednjih šest mjeseci.

Na taj način, upozoravaju u H.U.P-u, izvanredni povjerenik ucjenjuje dobavljače koji imaju potraživanja prema Agrokoru.

Agrokor je u utorak pozvao svoje dobavljače da daju izjavu o namjeri sudjelovanja u financiranju koncerna uz isporuku robe odnosno pružanje usluga u vrijednosti do najviše 50 milijuna eura.

U Agrokorovom priopćenju ističe se kako je ta kompanija  8. lipnja 2017. godine sklopila ugovor o najstarijem (super-priority) kreditu, kojim je predviđena i tranša kredita u iznosu od najviše 100 milijuna eura, od kojih će se 50 posto koristiti za refinanciranje starog duga, a 50 posto za potrebe tekućeg poslovanja. U tom kreditu, navodi se, kao kreditodavatelji mogu sudjelovati dobavljači Agrokora i  njegovih povezanih društava uz istovremenu isporuku robe odnosno pružanje usluga.

U ponedjeljak je na web stranici Agrokora objavljen službeni poziv dobavljačima za sudjelovanje u toj tranši kredita.

Komentiraj