Gvineja: Elitne vojne snage tvrde da su raspustile vladu

Vojnici koji su u nedjelju digli pobunu u glavnome gradu Gvineje Conakryju, u kratkoj su videosnimci na državnoj televiziji rekli da su raspustili vladu.

No ministarstvo obrane je priopćilo da je napad pobunjeničkih snaga na predsjedničku palaču odbijen.

Jaka pucnjava izbila je u nedjelju ujutro nedaleko od predsjedničke palače u Conakryju, a nekoliko je izvora reklo da iza pobune stoje pripadnici elitne jedinice nacionalne vojske pod vodstvom bivšega francuskog legionara Mahmadyja Doumbouya.

Neimenovani je vojnik, ogrnut državnom zastavom Gvineje i okružen osmoricom naoružanih vojnika, u snimci prikazanoj u programu rekao da sada planiraju formirati prijelaznu vladu te da će pojedinosti objaviti kasnije.

Vojnik je to kazao nakon što je videozapis podijeljen na društvenim mrežama, no Reuters ne može potvrditi njegovu autentičnost.

Na snimci se navodno vidi gvinejski predsjednik Alpha Conde koji se nalazi u jednoj prostoriji predsjedničke palače okružen pripadnicima specijalnih vojnih snaga.

Pokušaj pobune spriječen

Ministarstvo obrane u priopćenju je objavilo da je pokušaj pobune spriječen.

“Pripadnici predsjednikove garde su, uz potporu lojalista i pripadnika sigurnosnih snaga, obuzdali prijetnju i odbili skupinu napadača”, stoji u priopćenju. “Zbog uspostavljanja reda i mira nastavljamo sa sigurnosnim operacijama.”

Ranije objavljeni videozapisi na društvenim mrežama prikazuju vojna vozila kako patroliraju ulicama Conkaryja, a vojni izvor tvrdi da je vojska blokirala jedini most koji vodi do vladine četvrti. Ondje se nalaze predsjednička palača i većina vladinih ministarstava.

Isti je izvor rekao da su u palači raspoređeni brojni vojnici s teškim naoružanjem.

Komentiraj