EPA/ESTEBAN BIBA

GVATEMALA Novi predsjednik je bivši komičar bez ikakvog političkog iskustva

Nekadašnji televizijski komičar bez prijašnjeg političkog iskustva pobjednik je predsjedničkih izbora održanih u Gvatemali. Jimmy Morales osvojio je 72% glasova u utrci s bivšom prvom damom Sandrom Torres, koju su mnogi smatrali dijelom nepopularne političke elite ove zemlje, javljaju strane agencije.

Torres je priznala poraz i prije nego su pobrojani svi glasovi. Izbori su se održali mjesec dana nakon ostavke i uhićenja predsjednika Otta Pereza Moline, koji je optužen da je vodio koripcijsku mređu političara i carinika. Nekadašnji predsjednik niječe upletenost u korupciju.

 

  • Mnogi glasači u komičaru viode mogućnost za novi početak. “Mandat kojeg sam dobio znači borbu protiv korupcije koja nas izjeda. Bog vas blagoslovio i hvala vam”, rekao je Morales nakon pobjede. Ipak, izlaznost na izborima bila je prilično mala, unatoč pozivima glasačima da pomognu zemlji da prebrodi ozbiljnu političku krizu.

 

Torres je bivša supruga nekadašnjeg predsjednika Alvara Coloma (2008-2012). Morales je glasače pridobio pričama o skromnom početku i šalama iz 14-godišnje komičarske karijere na malim ekranima. Ipak, naišao je na kritike kada je predložio da se svakom učitelju ugradi GPS čip kojim bi se osiguralo da su na nastavi, te da se svakom djetetu u Gvatemali da iPhone.

Zanimljivo, jedna od najpoznatijih uloga Moralesa je beskorisnog kauboja koji slučajno postane predsjednik.

Komentiraj