FaH

GUVERNER VUJČIĆ O NOVOM MANDATARU: “Slažemo se oko problema koje ima naše gospodarstvo”

Guerner HNB-a Boris Vujčić u intervjuu za RTL govorio je o budućem premijeru i vladi te o prvim potezima koje bi morali povući. Otkrio je i kako poznaje Oreškovića te da se slažu oko problema o hrvatskom gospodarstvu.

“Poznajem ga iz vremena dok je radio u Hrvatskoj, surađivali smo na način na koji središnja banka i Pliva mogu surađivati. Ja mislim da se u velikoj mjeri razumijemo i slažemo oko problema koje ima hrvatsko gospodarstvo”, kazao je Vujčić i dodao kako je ipak bolje pričekati da se formira vlada pa da vidi kako će to ići, piše Index.

Posljednjih se dana pisalo o pritiscima koje bi Vujčić mogao očekivati, no on kaže kako ne očekuje niti pritiske niti smjenu. “Zna se tko vodi monetarnu politiku, Hrvatska narodna banka i u Ustavu jasno piše sve o tome, kao i da HNB ne smije primati naputke ni od koga. Spremni smo sa svakim razgovarati”, kazao je Vujčić.

Na pitanje hoće li problem nove vlade biti nestabilna podrška, Vujčić kaže da je najbitnije koje će poteze vući nova vlada.

“Dvije su temeljne stvari koje bi trebale biti prve na redu. Jedna je fiskalna konsolidacija, s obzirom da imamo kontinuirani rast javnog duga i to je veliki problem koji se mora zaustaviti. Za to se mora konsolidirati proračun, i prihodi moraju biti veći od rashoda. Druga je stvar konkurentnost Hrvatske i lakoća poslovanja, to nije jedna reforma, to je skup više reformi koje se moraju provesti.”, rekao je Vujčić.

Komentiraj