Nel Pavletic/PIXSELL

GUVERNER VUJČIĆ: BDP raste na zdravim osnovama, branit ćemo tečaj kune

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB), Boris Vujčić izjavio je u nedjelju za HTV kako s rastom BDP-a od dva posto ne treba biti zadovoljan jer je to relativno niska stopa u odnosu na ostale zemlje istočne Europe, ali da je dobro jer se taj rast temelji na zdravim temeljima, te naglasio da je HNB dosljedan u zaštiti tečaja kune.

BDP raste na zdravim temeljima jer raste izvoz, a ne kao do sada, samo potrošnja. Dobro je i da osim javnoga duga svi drugi dugovi padaju, rekao je guverner HNB-a komentirajući u središnjem Dnevniku HTV-a popravljene prognoze rasta hrvatskog BDP-a.

Izrazio je optimizam, ali i naglasio kako su nužne reforme koje treba provesti u svim sektorima – od javne uprave , pravosuđa, zdravstva, obrazovanju.

Naglasio je da će deficit, prema procjenama HNB-a, pasti ispod 3 posto.

Međutim, rekao je Vujčić, treba raditi na daljnjem povećanju BDP-a kako bi se poboljšao kreditni rejting koji je trenutačno dva razreda ispod rejtinga povoljnog za investicije.

Govoreći o jačanju kune prije turističke sezone rekao je da je to posljedica suficita u trgovini s inozemstvom, jer više izvozimo nego uvozimo. Pritisak na aprecijaciju kune, s druge strane – povećavat će se i povlačenjem novca iz EU-a, ali će HNB ostati doljedan u zaštiti tečaja, zaključio je guverner Vujčić.

Komentiraj