EPA/SIMELA PANTZARTZI

Guterres: Turska je dugo bila ostavljena da sama prima izbjeglice

Međunarodna zajednica dugo je ostavila Tursku da se sama snalazi s prihvatom izbjeglica, ocijenio je u četvrtak bivši visoki povjerenik UN-a za izbjeglice, Portugalac Antonio Guterres i pozvao na jačanje pomoći zemljama koje izbjeglicama pružaju prvi prihvat.

“Turska je zemlja koja prima najveći broj izbjeglica i najdulje je držala otvorene granice uz jako malo podrške međunarodne zajednice”, naglasio je Guterres, kandidat za nasljednika Ban Ki-moona na čelu Ujedinjenih naroda.

“Treba znatno pojačati humanitarnu pomoć zemljama prvog prihvata, jer to čini brutalni pritisak na gospodarstva” tih zemalja, rekao je tijekom susreta sa stranim novinarima u Lisabonu.

Pomoć međunarodne zajednice Jordanu i Libanonu koji su primili velik broj sirijskih izbjeglica očito je nedostatna, rekao je.

Libanon je na tri svoja stanovnika primio tri izbjeglice, rekao je. Turska je primila 2,7 milijuna sirijskih izbjeglica,a  Jordan 650.000, prema UN-ovim podacima.

Turska je u ožujku s Europskom unijom zaključila sporazum koji treba zaustaviti ilegalnu imigraciju u Europu u zamjenu za financijsku potporu Ankari i ukidanje viza za turske državljane.

Komentiraj