Budući UN-ov glavni tajnik, Portugalac Antonio Guterres polaže u ponedjeljak prisegu u nadi da će uspjeti pokazati kako je voljan djelovati unatoč neizvjesnosti nastaloj nakon izbora nepredvidljivog Donalda Trumpa za američkog predsjednika.

Guterres će službeno preuzeti dužnost na prigodnoj svečanosti u UN-ovoj Općoj skupštini, a zatim će pred 193 zemlje iznijeti svoje prijedloge za rješavanje svjetskih kriza i reformu te ustanove stvorene prije 71 godinu.

Antonio Guterres, prvi čelnik neke zemlje članice na dužnosti glavnog tajnika UN-a, zamijenit će Južnokorejca Ban Ki-moona od 1. siječnja, tek nekoliko tjedana prije nego Donald Trump 20. siječnja preuzme dužnost u Bijeloj kući.

Izbor visokog povjerenika za izbjeglice koji će biti 9. glavni tajnik UN-a, oduševio je mnoge diplomate koji u njemu vide iskusnog političara koji može nadići podjele što potkopavaju UN, napose u vezi sa Sirijom.

Kao glavnu zadaću svog mandata ovaj 67-godišnji bivši portugalski premijer istaknuo je završetak sirijskog krvoprolića, rekli su diplomati.

No izbor Donalda Trumpa 8. studenog donekle otežava njegovu zadaću.

“Sada će mu biti teško predlagati velike institucijske reforme i pokretati nove političke inicijative dok se Trumpov tim ne oformi i dok jasno ne iznese svoje planove”.

“Bit će to politički glavni tajnik”, rekao je u Vijeću sigurnosti diplomat upoznat s njegovim projektima u UN-u. “Spašavati živote, osigurati mir i sigurnost, nedvojbeno su u središtu njegovih projekata”.

Guterres bi u ponedjeljak trebao imenovati zamjenika i ravnatelja ureda, što su dvije važne dužnosti u čelništvu UN-a.

Na prvoj dužnosti spominje se ime nigerijske ministrice okoliša Amine Mohammed a i drugu bi mogla obnašati žena.

Komentiraj