Fah

GUTERRES: Pregovori o Cipru pokazuju napredak, ali nema “brzog rješenja”

Pregovori kojima se pokušava doći do ujedinjenja etnički podijeljenog Cipra pokazuju ohrabrujuće rezultate, rekao je u četvrtak glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres, no upozorio je da se ne smije očekivati brzo rješenje.

Guterres je u prisutnosti Grka Nicosa Anastasiadesa i Turčina Mustafe Akincija, čelnika dvaju ciparskih naroda, istaknuo kako su za provedbu dogovora o kraju sukoba koji se pokušava razriješiti već desetljećima potrebni instrumenti.

“Naš cilj je doći do potrebnih rezultata, a za to trebamo ozbiljno raditi onoliko vremena koliko je za to potrebno”, naglasio je Guterres.

“Suočeni smo s toliko katastrofalnih situacija da očajno trebamo simbol nade. Smatram da Cipar može biti simbol nade na početku 2017.”, tvrdi glavni tajnik UN-a.

Guterres predsjeda sigurnosnom konferencijom o Cipru koja se održava u Ženevi, a na njoj sudjeluju i ministri vanjskih poslova Grčke, Turske i Velike Britanije, država koje od ciparske nevisnosti iz 1960. jamci neovisnosti, teritorijalnog integriteta i sigurnosti tog sredozemnog otoka.

Cipar je podijeljen od 1974., kad je turska vojska izvela invaziju na otok kao odgovor na puč kojim je svrgnut predsjednik Makarios. Do državnog udara došlo je na poticaj grčke vojne hunte i njime se tražilo ujedinjenje Grčke i Cipra.

Komentiraj