Guterres: “Globalni sustav azila je ugrožen”

Onima koji traže sigurnost od rata i progona prijeti neprijateljsko političko okružje, rekao je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres u utorak, obilježavajući prvu obljetnicu svjetskog saveza za izbjeglice UN-a.

“U vrijeme kad je pravo na azil ugroženo, kada su tolika mnoga vrata zatvorena za izbjeglice i kada je toliko izbjegličke djece zatvoreno i odvojeno od obitelji, moramo ponovno potvrditi njihova prava”, rekao je Guterres na Svjetskom forumu za izbjeglice, UN-ovu skupu na visokoj razini u Ženevi.

Više od 1000 vladinih i poslovnih predstavnika sastalo se u švicarskome gradu kako bi razgovarali o provedbi globalnog sporazuma o izbjeglicama, koji su usvojili članovi UN-a prošle godine kako bi olakšali teret zemljama koje primaju izbjeglice, potaknuli izbjeglice na to da se oslanjaju na vlastite snage te kreirali legalne migrantske putove.

“Vrijeme je da odustanemo od modela potpore koji prečesto znači stavljanje života izbjeglica na čekanje: zatvoreni u logore, životareći dan po dan, bez ikakve mogućnosti napredovanja da i doprinosa  društvu”, rekao je Guterres.

Procjenjuje se da je sada 71 milijun ljudi širom svijeta koji su iščupani iz svojih korijena, 25 milijuna živi ih kao izbjeglice izvan svojih zemalja, prema agenciji za izbjeglice UN-a.

Komentiraj