GUTERRES: ‘Diskriminacija izbjeglica jača ekstremizam’

FaH

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres upozorio je u petak protiv diskiminacije imigranata i izbjeglica, te progona muslimana, ocjenivši da takvi stavovi pridonose jačanju ekstremizma.

Guterres je to izjavio dok se američki predsjednik Donald Trump priprema potpisati ukaze o obustavi programa prihvati izbjeglica u Sjedinjene Države kao i obustavu izdavanja viza za državljane sedam muslimanskih zemalja.

“Jako me brine diskriminacija prema imigrantima, izbjeglicama i manjinama u svijetu. Isključivanje muslimana smatram vrlo uznemiravajućim”, izjavio je Guterres tijekom komemoracije holokausta na Općoj skupštini UN-a.

“Određuje se ‘nova pravilnost’ u javnom izražavanju u kojoj slobodu uživaju predrasude, a vrata su otvorena za više ekstremizma i mržnje”, istaknuo je.

Portugalski diplomat je rekao da antisemitizam, rasizam, ksenofobija i islamofobiju pojačavaju populizam i političari koji se koriste strahom u skupljanju  glasova.

Washington Post je otkrio u srijedu da Trump ovih dana predviđa ukazom na mjesec dana blokirati ulazak državljanima sedam muslimanskih zemalja, Iraka, Irana, Libije, Somalije, Sudana, Sirije i Jemena. On također planira na 120 dana obustaviti program prihvata izbjeglica u Sjedinjenim Državama.

Novi predsjednik je izjavio u srijedu navečer na televiziji ABC da treba djelovati u “ljutitom svijetu” koja je postao “potpuna zbrka”.

Komentiraj